Доступність посилання

ТОП новини

Для чого українським військовим навчання?


Тетяна Ярмощук Київ, 21 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Проведення військових навчань на території України. Це питання розглядатимуть сьогодні на засіданні Ради національної безпеки та оборони. Навіщо Україні війська інших держав на своїй території? І що вони дають для реформування Збройних Сил?

Розбіжності у тактиці – єдність стратегії. Коаліціянти заявляють, що проведення міжнародних військових навчань є надзвичайно важливим, і запевняють, що Верховна Рада обов’язково виконає усі необхідні процедури щодо проведення цьогорічних військових навчань на території України. Представник «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній: «Коаліції НУНС та БЮТ, попри розбіжності, які безумовно існують у тактичних питаннях, у стратегічних питаннях все-таки мають спільну точку зору. Для кожної армії повинні бути тренування, і бажано у належних умовах. Так як світ рухається вперед, очевидно, що вперед і рухається не тільки зброя, але й підхід до ведення бойових дій, співпраця з провідними арміями світу для української армії є надзвичайно важливою».

Партія регіонів не протестує проти навчання «Сі-Бриз»



Не заперечують проти проведення в Україні міжнародних військових навчань і представники Партії регіонів. Принаймні, на цьому наголошує регіонал Леонід Кожара: «Україна є учасницею багатьох проектів, як включають військові навчання, в тому числі і в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру». Це, зокрема, навчання і на Яворівському полігоні у Львівській області, і відомі навчання «Сі-Бриз» на Чорному морі. Це така рутинна робота. Ми не протестуємо».

Українські Збройні сили не мають свого досвіду у бойових діях, тож усі міжнародні навчання є надзвичайно важливими, зазначає колишній керівник Генштабу України Анатолій Лопата. «Як правило, це держави, які входять або до складу НАТО, або до складу наших сусідів. Вони пропонують нам участь у спільних навчаннях. Це навчання типу «Сі-Бриз», навчання наших військово-морських сил, це участь наших аеромобільних військ у спільних навчаннях, це навчання, які додають нашим військовикам досвіду. До того ж, фактично всі навчання на території України проводяться за кошт інших держав», – зазначив Анатолій Лопата.

У 2006 році через перешкоджання низки політичних сил, зокрема Компартії, Блоку Наталі Вітренко, Партії регіонів, військово-морські навчання «Сі-Бриз» були скасовані. Минулого року ці навчання вдалося провести.
XS
SM
MD
LG