Доступність посилання

ТОП новини

Яка причина більшості негараздів в українській економіці? На скільки подорожчають у квітні продукти харчування? Чи може «спільна» історія з Росією заборонити українцям мати власну історію? (Огляд преси)


Ірина Біла Київ, 27 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Головна причина відсутності стратегічного підходу в українській економіці – часті зміни уряду, стверджує в «Газеті по-українськи» економіст Віктор Лисицький. Він також вважає, що звинувачувати у зростанні цін нинішній уряд принаймні нечесно. Останні десять років інфляцію провокують ціни на продовольчі товари. Їх питома вага в загальному індексі інфляції – понад 55%. Причина в тому, що усі інвестиції в агропромисловий комплекс за роки незалежності – це копійки в порівнянні з тим, що треба було зробити. Докладніше про економічні проблеми і їхні причини йдеться в статті «Гроші краще тримати на гривневих депозитах».

У квітні прогнозується ріст цін на продукти харчування, в середньому на 10-20 відсотків. Певною мірою, як зазначає газета «Голос України», на подорожчання продуктів споживання впливає зростання витрат на електроенергію, заробітну плату і транспорт. На 8 відсотків подорожчає у квітні й м''ясо. Подорожчають транспортні та житлово-комунальні послуги. Детальніше з прогнозом цін знайомить стаття «Вартість життя».

Сьогодні відбудеться спроба підняти на поверхню затонуле судно «Нафтогаз». Для цього на місце катастрофи прибуде найпотужніший в Азії плавучий кран. Інтерв’ю з матір’ю другого помічника капітана «Нафтогазу», а також дочкою вцілілого капітана судна вміщені в сьогоднішньому числі газети «Факти».

«Газета по-київськи» розповідає про загибель біля острова Зміїний українських прикордонників. Із 13-ти військовиків, що перебували на борту вертольота, вижив лише один. Причини аварії, як зазначає видання, ще ніхто не наважується коментувати.

Нещодавні гучні заяви з приводу «неправильного» розуміння українцями власної історії, зроблені російськими політиками першого ешелону, змусили дописувача газети «День» уважніше придивитися до їх аргументів. Вони, переконує автор, вважають головною основою для свого втручання у внутрішні справи України «спільну» історію. Майже всі народи Західної Європи чимало сторіч перебували в складі Римської імперії. Але чомусь на цій підставі столиця нинішньої Італії не диктує іспанцям, як їм викладати обставини свого минулого. Про інші історичні паралелі читайте в статті «Подвійні стандарти любителів «спільної» історії».
XS
SM
MD
LG