Доступність посилання

ТОП новини

Буде чи не буде ПДЧ для України? (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 28 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – За чотири дні до початку саміту НАТО в Бухаресті європейська преса переповнена публікаціями щодо можливих рішень Альянсу. Найбільше питань навколо перспективи Плану дій щодо членства в НАТО для України й Грузії. Також ідеться про можливу тональність на саміті в Бухаресті з боку президента Росії Володимира Путіна. Газети багато пишуть про нинішню політичну позицію українського Президента Віктора Ющенка і про 100 днів уряду Юлії Тимошенко.

«Інтернешнл Геральд Трібюн» публікує інтерв’ю з відомим американським експертом з питань безпеки Стівеном Ларрабі, який виступає за надання Україні та Грузії в Бухаресті Плану дій щодо вступу в НАТО. Ларрабі вважає, що низький рівень довіри до Альянсу в громадян на сході України не має бути перешкодою для ПДЧ Києву, бо, зауважує американський експерт, під час підготовчого періоду щодо вступу в Альянс, наприклад, у Словаччині та Болгарії, рівень підтримки НАТО також був низький. На думку Ларрабі, відповідна просвітницька компанія долає такі негативи серед населення дуже швидко. ПДЧ, продовжує американський експерт, є стимулом покращення демократії і не має розглядатися як фактична гарантія членства в НАТО.

«Файненшел Таймс» оприлюднює деякі застереження Генсека НАТО Яаапа де Гоопа Схеффера стосовно можливих заяв у Бухаресті з боку Володимира Путіна. Генсек висловив сподівання, що Путін цього разу не скористається нагодою для чергової порції прямих погроз на адресу Заходу. Схеффер також сказав про певні сподівання на потепління між США та Росією і наголосив, що не дивується «енергійній підтримці з боку США України та Грузії у їхніх намірах на участь у Плані дій щодо членства в НАТО». Генсек додав : «Я добре знаю президента США. Я знаю, що він твердо прагне, як і я, надати максимально можливій кількості країн право на базові демократичні цінності людини, а також на захист цих цінностей». «Файненшел Таймс» також додає: у питаннях розширення НАТО на Схід ясність настане лише у Бухаресті.

Німецька «Гандельсблатт» не виключає, що США змушені будуть піти на поступки в Бухаресті, найбільше натякаючи при цьому, з посиланням на німецьких дипломатів, на Грузію.

«Інтернешнел Геральд Трібюн» публікує статтю Ніни Хрущової, викладача міжнародних відносин у одному з нью-йоркських університетів. Вона гостро критикує Віктора Ющенка за зраду інтересів Помаранчевої революції і зближення з проросійськими силами України з метою порятунку свого політичного майбутнього у протистоянні з нинішнім Прем’єром Юлією Тимошенко. Хрущова вважає, що Ющенко втратив ореол «героя» і його підтримка з боку Заходу зменшується.

Австрійська «Ді Прессе» вважає, що у відзначенні урядом Юлії Тимошенко ста днів свого перебування при владі більше зовнішніх ефектів, ніж реальних успіхів, особливо у боротьбі з рекордною інфляцією в Україні. Разом з тим, австрійська газета погоджується з тим, що театральні ефекти Тимошенко підвищують її рейтинг, за останніми опитуванням, вона має біля сорока відсотків підтримки і випереджає Віктора Януковича на шість пунктів, а Віктора Ющенка аж на всі десять.

Матеріали до теми:

• Майбутній президент Росії застерігає НАТО не запрошувати Україну й Грузію • Де Європа проведе межу? Що очікує Україну і Грузію на саміті НАТО в Бухаресті?
XS
SM
MD
LG