Доступність посилання

ТОП новини

Парламент ухвалив постанову про Тимчасовий регламент


У цьому документі міститься доручення регламентному комітетові розробити законопроект про Регламент. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк у вівторок заявив, що у зв’язку із рішенням Конституційного Суду України з приводу того, що діяльність парламенту має регулюватися законом про Регламент, а не постановою, депутатам необхідно ухвалити відповідний закон. Рішення Конституційного Суду, яке фактично скасувало Регламент Верховної Ради, не зашкодить роботі парламенту, сказав Радіо Свобода суддя-доповідач Анатолій Дідівський.


У цьому документі міститься доручення регламентному комітетові розробити законопроект про Регламент.

Перед цим Верховна Рада ухвалила закон про організацію та порядок роботи парламенту.

У документі прописано, що у своїй роботі Рада керується Конституцією, законом про статус народних депутатів, законом про тимчасові спеціальні та слідчі комісії, Регламентом та іншими законами.

Представники Партії регіонів заявляють, що, ухваливши постанову про Тимчасовий регламент, парламент виконав рішення Конституційного Суду.

«Рішення Конституційного Суду виконано – скасовано Регламент, за яким діяла Верховна Рада до ухвалення сьогоднішнього рішення. Зараз є нове рішення, і якщо воно когось не задовольняє, то є можливість ще раз звернутися до Конституційного Суду і отримати його оцінку. Оцінка Конституційного Суду стосувалася скасованого попереднього нормативного акту, який мав назву Регламент, а зараз діє новий нормативний акт», – сказав народний депутат Нестор Шуфрич.

Представник НУНС Роман Зварич не задоволений поступом Конституційного Суду. «Мене дивує, що Конституційний Суд, встановивши, що Регламент не відповідає Конституції, не вказав шлях, як виправити цю ситуацію, як це він мав зробити. В даному випадку Конституційний Суд залишив Верховну Раду напризволяще. Ми тут мусимо похапцем вирішувати, як вийти з цієї ситуації, апріорі не знаючи, як може Конституційний Суд відреагувати на наші рішення», – заявив Роман Зварич.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк у вівторок заявив, що у зв’язку із рішенням Конституційного Суду України з приводу того, що діяльність парламенту має регулюватися законом про Регламент, а не постановою, депутатам необхідно ухвалити відповідний закон.

Відкриваючи пленарне засідання, спікер повідомив, що до того часу Верховна Рада працюватиме за нормами Конституції з даного питання.

«Нам треба прийняти організаційне рішення, як прийняти закон і як парламент працюватиме до прийняття такого закону», – повідомив Арсеній Яценюк.

*******

У понеділок Конституційний Суд визнав неконституційною постанову Верховної Ради «Про регламент Верховної Ради України» від 16 березня 2006 року.

За рішенням КСУ, ця постанова втрачає чинність, повідомив голова Суду Андрій Стрижак: «Конституційний Суд вважає, що частини 2, 3, 4 статті 219 Регламенту, який не є законом України, мають бути визнані такими, що не відповідають Конституції України, є неконституційними. У процесі розгляду справи Конституційний Суд виявив ознаки невідповідності Конституції України постанови Верховної Ради про Регламент Верховної Ради повністю».

Суд вирішив, що після набуття чинності Конституції України питання про організацію порядку діяльності Верховної Ради, а також про статус народних депутатів має вирішуватися виключно законом України. Таким чином, Регламент Верховної Ради має встановлюватися законом, а не постановою парламенту.

Рішення Конституційного Суду, яке фактично скасувало Регламент Верховної Ради, не зашкодить роботі парламенту, сказав Радіо Свобода суддя-доповідач Анатолій Дідівський.

«Ті питання, які завтра вирішуватимуться, мають вирішуватися відповідно до закону про статус народного депутата та до Конституції. У відповідності до цих норм і будуть проводитися відповідні засідання. Так що не переживайте, світ не перевернувся», – заспокоїв він.

У січні Конституційний Суд розпочав розгляд справи про конституційність норм Регламенту Верховної Ради щодо депутатських запитів. Із клопотанням перевірити відповідність цих положень Основному законові до Суду звернулися 50 народних депутатів.

Регламент встановлює порядок підготовки і проведення сесій Верховної Ради, її засідань, визначає процедуру розгляду питань у парламенті тощо.

Нині у Верховній Раді зареєстровані два проекти законів про Регламент.

Матеріали до теми:

•&nbsp Парламентський різнобій. Чи варто очікувати результативних рішень?
XS
SM
MD
LG