Доступність посилання

ТОП новини

Причину президентсько-прем’єрського протистояння констатували


Тетяна Ярмощук Київ, 11 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президентсько-прем’єрський конфлікт вийшов на нову якість. Сьогодні Юлія Тимошенко публічно визнала, що ця ситуація безпосередньо пов’язана з наближенням президентських виборів. Тож намагання сторін встановити контроль над передвиборчими ресурсами набирає обертів.

« Я можу сказати, що уряд за три місяці зробив неможливе. Просто дайте йому працювати — і все», – заявила Юлія Тимошенко з парламентської трибуни. Звітуючи перед депутатами, пані Тимошенко сказала, що нинішня політична лихоманка має кілька причин. Найголовніша, на думку Прем’єра, це наближення президентських виборів. Тож боротьба за встановлення контролю над передвиборчим ресурсом між Президентом та Прем’єром розгортається.

Хто контролює керівників місцевих адміністрацій? Хто стане міським головою Києва та якою буде більшість у новій Київраді? Як відбуватиметься приватизація? Хто очолюватиме Фонд держмайна? Це далеко неповний перелік сфер, де розгортається двобій між Президентом і Прем’єром.

Де проходитиме «лінія фронту»?

Де цей двобій буде найгострішим? Політичний експерт Сергій Таран вважає, що навколо адміністративного ресурсу: «Це ті посади, де повноваження між Президентом та Прем’єром чітко не визначені. Це, безумовно, представники Президента на місцях, які з одного боку є представниками Президента, а з іншого боку мають подаватися за поданням Кабміну. Так чітко і не зрозуміло, хто, власне, має вирішувати їхню роль. Це є підготовка до виборів, і це фактично означає те, що ми не можемо очікувати чіткої і системної політики як з боку Прем’єра, так і з боку Президента. Їхня взаємна боротьба буде апріорі зумовлювати неможливість якоїсь системної та злагодженої політики».

Політолог же Костянтин Малєєв уточнює: головним яблуком розбрату, принаймні найближчим часом, стане українська столиця:

«Київські вибори дуже важливі для обох сторін. І для однієї, і для іншої сторони це проба сил перед президентськими виборами. Йдеться не тільки про ресурс, мова йде про те, хто на що здатен. Якщо Юлія Володимирівна поставить на Київ Турчинова, то цим вона засвідчить перед усією країною, що вона має дуже великі шанси стати майбутнім Президентом».

При цьому жодна зі сторін не здатна наразі одержати повної перемоги. Прем’єр не може, зрозуміло, усунути Президента, а Президент не має повноважень повторити 2005 рік і звільнити Прем’єр-міністра. Та йому це і не вигідно. Відтак, йтиметься про те, хто більше плацдармів для наступу 2009 року відвоює: у містах і міністерствах, на великих підприємствах і у місцевих радах. Ну, і в головах співвітчизників, звісно.
XS
SM
MD
LG