Доступність посилання

ТОП новини

Бенедикт XVI виступить у Нью-Йорку з трибуни Генеральної Асамблеї ООН


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 18 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Тема промови – місце релігії у сучасному світі. Мабуть, невипадково, що питання про роль релігії у житті людства Глава Римо-католицької церкви вирішив заторкнути саме у перебігу візиту до Сполучених Штатів.

У той час, як у житті європейців релігія, згідно з опитуваннями, відсувається на другий план, 90 відсотків американців вірять у Бога й відвідують богослужби. Інша справа, що не все гаразд з Католицькою церквою в Америці. Візит Папи Римського перший відтоді, як спалахнув 2002-го року скандал з викриттям священиків-педофілів, що розбещували малолітніх. Ця криза завдала колосальної шкоди Католицькій церкві Америки, не лише у духовному, а й у фінансовому плані.

Церква змушена була виплатити понад 2 мільярди доларів відшкодування п’ятьом тисячам жертв. Тож паства тепер неохоче дає гроші. Духовним семінаріям бракує студентів і нема заміни парафіяльним священикам, чий середній вік – за 60. Понад 800 парафій були зачинені останніми роками, за даними «Нью-Йорк Таймс». Глава Римо-католицької церкви сказав, що відчуває «глибокий сором» за скандал. Він пообіцяв, що «ми абсолютно відсунемо педофілів від святого служіння... Є два боки справедливості. Перша – що педофіли не можуть бути священиками, а з другого боку, треба всіляко допомагати жертвам».

Католиків у Сполучених Штатах понад 70 мільйонів, це десь 23 відсотки населення. Вчора ввечері Папа Римський зустрівся з представниками буддистів, мусульман, іудеїв, індуїстів та інших релігій. На п’ятницю заплановано відвідати синагогу Парк-Іст, де Бенедикт XVI матиме бесіду з рабинами.

У суботу Глава Римо-католицької церкви читатиме проповідь у нью-йоркському соборі святого Патрика, після чого відбудеться зустріч з католицькою молоддю. Візит Бенедикта XVI завершиться у неділю 20 квітня.Вранці він покладе вінок на те місце, де стояли хмарочоси-близнюки, зруйновані терористами, а потім Папа Римський відслужить Службу Божу на бейсбольному стадіоні «Янкі».

Матеріали до теми:

• Демократія цвіте тоді, коли політичні лідери керуються правдою, – Бенедикт ХVI
XS
SM
MD
LG