Доступність посилання

ТОП новини

ЄС повинен більше підтримувати Україну та Білорусь – спікер парламенту Польщі


Єва Поштар Варшава, 21 квітня 2008 – Польща продовжує активно лобіювати українські інтереси в Європі. Перебуваючи в Берліні голова польського парламенту Броніслав Коморовський закликав ЄС дивитися на Схід, і надавати більше підтримки Україні та Білорусі. Німеччина очолює табір країн Західної Європи, які скептично ставляться до приєднання України до Євросоюзу та НАТО.

Голова польського парламенту Броніслав Коморовський
(official site)
Європейський Союз має розвивати контакти з Україною та сприяти демократизації Білорусі, заявив під час свого візиту до Берліна голова Броніслав Коморовський. Під час зустрічей з керівником німецького парламенту Бундестагу Норбертом Ламмертом та міністром закордонних справ Німеччини Франком Вальтер-Штайнмеєром він сказав, що зусилля польської дипломатії спрямовані на те, щоб модернізувати та демократизувати Україну, «за західним зразком».

За його словами, ідея полягає у тому, щоб вплести країну в інституції НАТО та Європейського Союзу. А Польща, яка сама потерпала від десятиліть комуністичного режиму, має в цьому відношенні багато чого запропонувати Україні.

На думку голови польського парламенту, Німеччині було б найлегше з усіх країн ЄС приєднатися до цієї політики Польщі, щоб утворити нову «східну політику». Про це Броніслав Коморовський сказав в інтерв''ю газеті «Das Parlament», офіційному виданню німецького парламенту.

«Більше фондів для політики сусідства з Україною...»

Коморовський піддав критиці той факт, що 70% фондів ЄС, спрямованих на підтримку сусідів, використовуються для підтримки південних сусідів ЄС. «Ми домагаємося більше фондів для політики сусідства з Україною та іншими країнами на схід від ЄС», – зазначив спікер польського парламенту.

Броніслав Коморовський також наголосив, що Польща виступає за поглиблену європейську інтеграцію, зокрема у галузі енергетичної безпеки, також за принципом солідарності в енергетичній політиці Євросоюзу. Коморовський зауважив, що він розуміє поняття європейської безпеки не лише через призму війська, але й енергетичну політику та солідарність із сусідами на сході Європи.

«Ці країни не можуть стати жертвами яких кладуть на вівтар уявної політики реалізму, тим більше, що на цьому вівтарі ставлять свічки, до яких йде російський газ», – зазначив Броніслав Коморовський.

На підтримку Грузії і України

Одночасно Польща здійснює практичні кроки на східному напрямку. До Тбілісі минулого тижня відбули представники президента Леха Качинського, де зустрілися з керівниками Грузії. Польський президент відповів таким чином на заклик президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, який просив міжнародної підтримки проти дій Росії. Офіційна Москва, за словами грузинського лідера, намагається анексувати територію Абхазії та Південної Осетії. Лех Качинський написав на захист Грузії листа до ООН, лідерів Євросоюзу та НАТО.

Після саміту у Бухаресті керівники Польщі обіцяли Президентові України Вікторові Ющенку, що Польща почне своєрідний дипломатичний наступ. У Варшаві сподіваються, що до грудневої зустрічі міністрів закордонних справ НАТО, прихильникам розширення вдасться переконати усіх опонентів, зокрема у Німеччині, надати Україні та Грузії план підготовки для членства в альянсі.
XS
SM
MD
LG