Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преси про спроби Центрального банку Великобританії подолати фінансову кризу


Олекса Семенченко Лондон, 22 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса обговорює у вівторок дії британського уряду для подолання іпотечної кризи, яка поширюється на всю економіку країни. План дозволить банкам країни поміняти іпотечні борги на безпечні урядові бонди. Газети розмірковують, як це позначиться на британській економіці.

Британська газета Times на тему урядового втручання до іпотечної кризи пише: «Британська влада не повинна була так довго зволікати з визнанням того, що криза на фінансових ринках становить загрозу для всієї економіки. Федеральний резерв США та Європейський центральний банк діяли значно швидше, вживаючи рішучих дій. Пропозиція Bank of England щодо заміни на безпечні урядові бонди більш ризикованих іпотечних боргів стало розумною і творчою відповіддю на кредитну кризу… Значно краще нині наразити платників податків на обмежений ризик, ніж ризикувати системним провалом враженого панікою банківського сектора…»

Іспанська El Mundo веде далі цю тему: «Британський уряд вирішив втрутитися рішучим чином, аби уникнути кризи. Залишається побачити, чи цей захід збільшить впевненість на фінансових ринках, і чи це призведе до того, що банки даватимуть клієнтам більше грошей в кредит. … Іронія полягає в тому, що державі, врешті-решт, доводиться виправляти помилки поганого менеджменту приватних компаній».

Польське видання Wprost звертається до теми польсько-французьких взаємин у зв’язку з перенесенням державного візиту до Польщі президента Франції Ніколя Саркозі без оголошення нової дати. В статті мовиться: «Коли він був міністром внутрішніх справ і кандидатом у президенти, Саркозі висловив своє бачення ЄС таким чином: у його центрі має бути серцевина у складі Франції, Німеччини, Іспанії, Італії, Великої Британії та Польщі… Але як тільки він став президентом, Саркозі повернувся спиною до тої концепції. Аби захистити французькі інтереси, він дивиться в бік окремих ключових партнерів – часто це Німеччина, а зовсім недавно і Велика Британія. Для нього Польща є недостатньо сильною. Надії, що він буде діяти інакше, ніж його попередник у взаєминах з Росією, було зруйновано, коли він обійнявся з Путіним так само тепло, як це зробив Ширак на останньому саміті «Групи Восьми».

Грецька Eleftherotypia пише про страйк іммігрантів. Грецькі власники полуничних ферм зупинили виробництво через страйк сільськогосподарських працівників-мігрантів, що вимагають підвищення платні. Грецький уряд у відповідь запевнив їх, що вестиме сучасну й доброзичливу імміграційну політику. Газета засуджує лицемірство становища: «Акти расизму проти підпільних іммігрантів, котрі прибули до Греції з економічних міркувань, кояться щодня. Грецька влада не вагаючись вдається до всіляких заходів, аби не заохочувати цих іммігрантів до того, щоб вони залишалися в Греції… Тож про яку таку сучасну імміграційну політику йдеться? Давати іммігранту 22 євро на день за збирання полуниць, які потім продаються по три євро за коробку, експлуатувати іммігрантів, жорстоко до них ставитися, лише тому, що вони не місцеві? Чи це сучасно?»

Матеріали до теми:

• Центральний банк Великої Британії йде на безпрецедентний крок
XS
SM
MD
LG