Доступність посилання

ТОП новини

Мироточива ікона у Новомосковському Троїцькому соборі: що кажуть науковці


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 30 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – На Дніпропетровщині, у Новомосковському Свято-троїцькому храмі, напередодні Великодня почала мироточити ікона Ісуса Христа. Троїцький козацький собор 18-го століття у Новомосковську – той самий собор, який описав Олесь Гончар в романі «Собор». Про дива, пов’язані з іконою, у цьому храмі говорять не вперше.

Те, що ікона раптово почала мироточити, прихожани називають дивом і вважають добрим знаком. Звістка про незвичне явище облетіла вже всю Наддніпрянщину. Подивитись на ікону із зображенням Христа у терновому вінці з пальмовою гілкою примирення в руці з’їжджаються віряни з різних куточків краю, приводять на екскурсії школярів.

Бабуся Марфа, прихожанка цієї церкви, щиро радіє, що на її вік випало побачити таке: «Як на мене, зараз більше стало видно зображення. І крапельки, оці струмінці я побачила на власні очі!»

За словами настоятеля собору отця Володимира і прихожан, ця старовинна ікона потрапила до храму кілька років тому випадково – потемнілі від часу дошки, з яких був збудований старий сарай, приніс один із місцевих мешканців. Дошки припадали пилом у церковній майстерні, аж доки хтось не придивився і не помітив – на одній проступив образ Христа.

Відтоді, каже отець Володимир, як ікону занесли до храму і прикріпили на одній зі стін, зображення дивним чином самовідновлюється: яскравіють барви, з’являються нові елементи одягу та інтер’єру.

«Торік на руці з’явився дуже дивний браслет. Яскравішими стали барви, стало видно, що Ісус Христос стоїть у кімнаті, ймовірно, Преторії, де його піддавали знущанням. У глибині зображення видно кахельні плити, шви між плитками. Видно знаряддя тортур, імовірно, палицю, якою його били. Але щось відкривається», – розповів отець Володимир.

«Як дослідник, я можу сказати, що такі явища офіційно зафіксовані...»

Випадки, коли ікони починають мироточити і самовідновлюватись, кажуть релігієзнавці, досить рідкісні, але не виняткові. Старший науковий співробітник Дніпропетровського історичного музею Алла Москалець займається вивченням ікон упродовж багатьох років. Каже, зустрічала описи подібного у науковій літературі, як в дослідженнях 19-го століття, так і в сучасних. Всі ці явища потребують прискіпливого вивчення, вважає науковець.

«Для будь-якого не пояснюваного явища, якщо ретельно його вивчити, можна знайти фізичне пояснення. Реставратори кажуть, що такі речі можливі, бо фарби і лаки, якими покриті ікони, всі органічного походження, і їхні якості не вивчені. Як дослідник, я можу сказати, що такі явища офіційно зафіксовані, і в 19-му і на початку 20-го століття, коли ікони вивчали хіміки. Змінювались фарби і властивості лаку, проступали барви. Але мені як досліднику з таким стикатись не доводилося, я як дослідник сприймаю це досить прохолодно. Швидше я сприймаю ці дива саме як дива», – зазначила Алла Москалець.

Новомосковський Троїцький собор, де зараз, за твердженнями вірян, мироточить і самовідновлюється ікона, сам по собі вважається одним і див Наддніпрянщини – архітектурним. Збудований у 18-му столітті «без єдиного цвяха», він є пам’яткою архітектури світового значення. Це єдиний у світі вцілілий дев’ятибаневий православний храм у стилі українського бароко.
XS
SM
MD
LG