Доступність посилання

ТОП новини

Американські конгресмени пропонують засудити небезпечні кроки Росії, що порушують суверенітет Грузії


Петро Войцеховський Вашингтон, 6 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Резолюцію про засудження дій російського уряду, спрямованих на підрив територіальної цілісності Грузії та перешкоджання улагодженню конфліктів в Абхазії та Південній Осетії ухвалив Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США. Сьогодні її мають затвердити на сесійному засіданні Палати


Ця резолюція була ініційована групою конгресменів, серед яких голова Комітету у закордонних справах Говард Берман, голова підкомітету з питань європейської політики Роберт Векслер, голова Гельсінкської комісії Елсі Гестінгс та інші впливові законодавці.

У документі йдеться, зокрема, про засудження кроків Росії до встановлення «офіційних стосунків» із керівництвом Абхазії та Південної Осетії – оскільки це є порушенням суверенітету Грузії, а також перешкодою до мирного порозуміння між грузинським урядом та сепаратистами. З іншого боку, висловлена підтримка «зваженої та стриманої» реакції Грузії на останні події, наголошується на її прагнення до мирного діалогу. Також у документі неодноразово йдеться про необхідність забезпечення територіальної цілісності Грузії та розв''язання суперечок мирним чином і шляхом переговорів.

Окремий пункт резолюції адресований Генеральному секретареві ООН із вимогою провести розслідування інциденту, що стався в квітні, коли безпілотний літак Грузії було збито, як стверджується у повідомленнях, російським винищувачем МІГ-29.

Нарешті, остання теза цієї резолюції висловлює підтримку рішень Бухарестського саміту НАТО, де заявлено, що Грузія буде прийнята до Північноатлантичного Союзу, та закликає міністрів іноземних справ країн НАТО ухвалити у грудні позитивне рішення про ПДЧ для Грузії.

Суверенітети, самовизначення, та стратегічні інтереси Америки

Обговорення у профільному комітеті засвідчило, що американські законодавці далеко не єдині у своєму ставленні до нового конфлікту між Росією та Грузією, який почав набитати обертів.

Наприклад, конгресмен Бред Шерман скептично зауважив: в якихось випадках ми виступаємо за самовизначення та незалежність регіонів, а в інших підтримуємо територіальну цілісність країн. Але, як виявляється, ми завжди послідовно проти Росії, і така політика не є мудрою.

Іншу точку зору висловив конгресмен Едвард Ройс. Він погодився з тим, що треба засудити Росію та підтримати Грузію у цій конфліктній ситуації, але при цьому зазначив: якби Грузія вже була в НАТО, то ми б сьогодні фактично перебували у стані війни з Росією, яка є ядерною державою. Чи відповідає це життєвим інтересам Америки?

Проте емоційний виступ конгресмена Роберта Векслера виявився найбільш переконливим. Ця резолюція не є антиросійською, наголосив він. Ми лише реагуємо на останні факти і засуджуємо односторонні та агресивні дії, відмову від діалогу в рамках міжнародних організацій. А що стосується питання про членство Грузії в НАТО, ми жодним словом не виходимо за межі рішень, вже ухвалених у Бухаресті усією спільнотою країн – її дійсних членів.

Ухвалений документ належить до так званих «незобов''язуючих резолюцій». Хоча такі резолюції чи постанови не мають сили законів, їм надається важливе політичне значення, оскільки вони вважаються висловленням думок чи занепокоєнь виборців, яких представляють конгресмени. Крім того, такі резолюції дають попереднє визначення позицій Конгресу при голосуванні законопроектів із тих чи інших питань, і в цьому полягає їхнє практичне значення.

Матеріали до теми:

• Вихід Грузії з договору про співпрацю з Росією у протиповітряній обороні пов’язаний із курсом Тбілісі на інтеграцію з НАТО • Грузія вийшла з договору про співпрацю з Росією в галузі протиповітряної оборони • Євросоюз висловив серйозну стурбованість посиленням напруженості між Росією і Грузією • Грузія закликає ООН перевірити інформацію про використання зенітної зброї в Абхазії • Грузія заперечує заяви Абхазії про нібито збиті в неділю грузинські безпілотні літаки-розвідники

• Дії Росії в Грузії мають спонукати українську владу до перестороги, вважають експерти

• Чому саме тепер загострилася ситуація довкола Абхазії? • ООН висловлює стурбованість черговим погіршенням російсько-грузинських відносин • Президенти України і Грузії занепокоєні намаганнями Росії поставити під сумнів територіальну цілісність Грузії • Україна і Грузія закликають Росію відмовитися від реалізації проголошених планів щодо Абхазії та Південної Осетії • Введення Росією додаткових військових сил до Абхазії викликало гострі реакції в Тбілісі • «Якщо уникнути агресії не вдасться, то Збройні Сили Грузії захищатимуть свою Батьківщину» – Гіорг Тарґамадзе • «Таких агресивних заяв (Росії), які упродовж останніх кількох тижнів чуємо, ми раніше не чули» – Давид Какабадзе • НАТО стежить за рухом російських військ в Абхазії • Росія нарощує свої миротворчі сили в Абхазії та Південній Осетії • Грузія готується до воєнної операції в Абхазії, заявляє МЗС Росії • Україна серйозно стурбована деструктивною лінією Росії і її невиваженими кроками щодо Абхазії й Південної Осетії • Кондоліза Райс «дуже занепокоєна» рішенням Росії посилити співпрацю з грузинськими сепаратистами • США, НАТО й ЄС закликають Росію відмовитися від зміцнення зв’язків із Абхазією й Південною Осетією
XS
SM
MD
LG