Доступність посилання

ТОП новини

Перша річниця від дня відновлення роботи автономного уряду Північної Ірландії


Олекса Семенченко Лондон, 8 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні виповнюється рівно рік відтоді, як уряд Північної Ірландії, в якому владу порівну ділять протестанти і католики, відновив свою роботу після досягнення порозуміння. Ця подія зробила незворотним мирний процес у цій британській провінції, де 30 років тривало насильство на релігійному ґрунті.

Річницю не відзначатимуть з якоюсь особливою помпою, адже більш знаменною подією вважається саме порозуміння щодо поділу влади 10 квітня. Саме тоді до Белфаста прибули великі гості, що брали участь у процесі врегулювання. Серед них, зокрема, був екс-президент США Білл Клінтон.

Проте й цими днями відбуваються цікаві події. Зокрема, сьогодні мають оприлюднити результати великого дослідження громадської думки, яке покаже, як місцеві мешканці ставляться до політичних лідерів і як ті лідери давали собі раду з проблемами провінції.

Напередодні розпочалася велика і визначальна для Північної Ірландії інвестиційна американсько-північноірландська конференція. У ній беруть участь близько 50 виконавчих директорів і старших директорів американських компаній. Делегатів запросили з галузей, в яких Північна Ірландія є особливо сильною.Сьогодні головний день конференції, після якої відбудеться ґала-бенкет у замку Гілсборо. Заступник першого міністра провінції Мартін Маꥳннес сказав, що інтерес до конференції перевершив очікування.

У відставку йдуть деякі колишні ключові гравці

Річниця збіглась також із завершенням перебування на посадах декого з ключових гравців у подіях у Північній Ірландії. Йде у відставку прем’єр-міністр Ірландської Республіки Берті Агерн, що пробув на цьому посту 10 років. А невдовзі відступає з посади першого міністра Північної Ірландії 82-річний Іан Пейзлі, який був непримиренним лідером протестантів упродовж усіх років заворушень, і колись обіцяв, що ніколи не сяде за стіл переговорів з католицькою партією «Шин Фейн». Тепер один із провідників тієї партії Мартін Маꥳнннес, що колись був членом підпільної Ірландської республіканської армії, є його заступником в уряді.

Пейзлі оголосив про відставку в березні, мовляв, дає дорогу молоді, а сам хотів би зосередитися на просуванні іміджу Північної Ірландії у світі.
XS
SM
MD
LG