Доступність посилання

ТОП новини

Військовий парад у Севастополі вирішили зробити спільним


Володимир Притула У п’ятницю в Севастополі з нагоди Дня перемоги відбувся спільний парад військовослужбовців Військово-морських Сил України і Чорноморського флоту Росії. Спільне проходження колон моряків двох флотів 9 травня проводиться з 2000 року. А в неділю в Севастополі має відбутися військовий парад російських моряків із нагоди 225-ї річниці Чорноморського флоту. Досі офіційний Київ заперечував проти цього. Але в п’ятницю мер Севастополя Сергій Куницин заявив, що конфлікт вдалося залагодити.


9 травня українські і російські моряки знову традиційно йшли в одних шерегах, спільно сформувавши 12 стройових коробок. Такі спільні паради проводяться майже 10 років, але цьогорічний мав свою родзинку.

Уперше у відзначенні Дня перемоги брали участь і американські моряки з фрегата «Джон Л. Голл» ВМС США. Американський корабель увійшов у Севастопольську бухту вчора ввечері, і, знову ж таки, вперше його захід не супроводжували антинатовські виступи лівих.

Що ж до параду на честь 225-ї річниці Чорноморського флоту, запланованого на неділю, то голова Севастопольської міської держадміністрації Сергій Куницин сказав у п’ятницю: «Росія та Україна погодили формат святкових заходів».

За його словами, парад кораблів і військово-спортивне свято на території Севастопольської бухти таки відбудуться, але проїзд російських БТР вулицями Севастополя скасовано.

Офіційних підтверджень цьому з Києва немає, у штабі російського Чорноморського флоту це підтверджують неофіційно.

Напередодні надходила інформація, що севастопольська міліція, зокрема, спецпідрозділи «Беркуту», мали намір блокувати російські підрозділи, які збиралися проводити парад чи марш бойової техніки на суші.

А для припинення неузгоджених дій на морі в українського флоту недостатньо сил.

Цього року російський парад у Севастополі, як і на День Перемоги в Москві, буде небаченого масштабу

Такого масштабу святкування річниці Чорноморського флоту проводитимуться вперше. Раніше все було набагато скромніше.

Тепер же лише в військово-морському параді 11 травня братимуть участь близько 30 бойових кораблів, 10 допоміжних суден, 20 одиниць бойової техніки і підрозділ морської піхоти. Крім того, ввечері відбудеться великий концерт російських зірок, а потім святковий салют і панорамний феєрверк.

Для цього в акваторії Севастопольської бухти обладнано сім вогневих позицій, де розмістять одинадцять найсучасніших феєрверкових комплексів. Феєрверк у режимі реального часу супроводжуватиметься музичним оформленням – одна з радіостанцій синхронно транслюватиме, як повідомлено, «тематичний аудіоряд, що відповідає торжеству моменту».

Уперше все це супроводжуватиметься й лазерним шоу. Панорамний феєрверк загальною протяжністю один кілометр буде видно практично з будь-якої точки Севастополя, запевняє Чорноморський флот.

Матеріали до теми:

• Військовий парад Чорноморського флоту Росії – бути чи не бути
XS
SM
MD
LG