Доступність посилання

ТОП новини

Депутатів Європарламенту турбує доля конституційної реформи в Україні


Мар’яна Драч Прага, 16 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Троє впливових депутатів Європейського парламенту різко розкритикували політику Президента України у конфлікті з урядом. Представник Великої Британії Чарльз Таннок, представник Італії Яс Гавронські та представник Німеччини Елмар Брок написалу спільну статтю, яку у світовій пресі поширює Проект Синдикат. Ці троє політиків вважають, що Віктор Ющенко не має практично ніяких шансів перемогти на наступних президентських виборах і зараз, чіпляючись за владу, намагається зруйнувати уряд Юлії Тимошенко, не дбаючи про те, що це руйнує Україну. Тим часом голова Комітету Європарламенту у зв''язках із Україною Марек Сивець сказав Радіо Свобода, що така позиція його колег є однобічною.

Чарльз Таннок
(official site)
Спершу Радіо Свобода поцікавилося в одного з авторів статті, заступника голови Комітету Європарламенту у зв''язках із Україною Чарльза Таннока, що саме змусило його взятися за перо. Пан Таннок належить до Консервативної партії Великої Британії, а в Європарламенті до групи Європейської народної партії.

Чарльз Таннок: Загалом я розчарований Президентом України. Під час Помаранчевої революції очікування були дуже високими, треба визнати, що тоді він був хворим і дуже хоробрим. Але той спосіб, у який він домовився з Януковичем, звільнив Юлю і повернув Януковичу посаду прем’єра, як він зараз намагається домовитися з деякими депутатами, щоб підірвати коаліцію і знову укласти угоду з Партією регіонів – це мені здається дещо дивним. Він виступає проти приватизаційних проектів і реформ, які просуває Тимошенко, включно з експортом зерна.

Радіо Свобода: Перепрошую, але це уряд Тимошенко не відмовився від квот на зерно, хоча й обіцяв це зробити, але лише збільшив обсяги квот. Відмовитися від такої політики вимагає саме Президент, було і звернення Світового банку.

Ч. Т.:
Якщо я не маю рації, то тут мене поправте. Це дуже важливо, щоб за умови вступу в СОТ Україна експортувала своє багатство, адже ціни на збіжжя дуже високі. І я б закликав уряд це зробити. Але з певністю можна сказати, що Президент блокує деякі приватизаційні проекти уряду. Аргументи, як я чув від оточення Президента, від дипломатів, це те, що ці гроші підуть на пенсії та інші соціальні виплати. І вони вважають, що це погано. А на мою думку, якщо буде добра ціна, так як це було, коли прем’єр Тимошенко провела повторну приватизацію «Криворіжсталі», то гроші можна витратити на те, що уряд вважає за потрібне. Якщо є прозорість і нема кумівства, то в Україну прийде багато закордонних інвестицій і ваша економіка зростатиме для кожного.

Р. С.: Що можуть зробити європейські політики для того, щоб допомогти українським політикам перестати чубитися?

Ч. Т.:
Я доволі критично ставлюся до того, що Верховна Рада не дала Президентові можливості виступити. Мені здається, що це було занадто. Особисто я б так не робив, це лише нагнітає ситуацію. А тут потрібне втихомирення, відновлення довіри. Як я написав у статті зі своїми колегами, потрібно провести конституційну реформу, за якої Президент буде главою держави, що матиме менше виконавчих, а більше церемоніальних повноважень. Буде, так би мовити, батьком нації і Збройних Сил. Ющенко може обіймати таку посаду. А щоденною роботою має займатися уряд. Зараз в Україні триває перетягування линви між Прем’єр-міністром, яка нібито має відповідати за економіку і Президентом, який використовує право вето на проведення урядом економічних реформ. Це справді підриває стабільність Україні і йде на шкоду її майбутньому процвітанню.

Р. С.: Чи Європарламент буде обговорювати ситуацію в Україні?

Ч. Т.:
Ні, це внутрішня справа України. Ми лише звертаємо увагу на можливість компромісу, щоб Ющенко підтримав реформу в напрямку парламентської системи і зберіг собі посаду Президента. Це лише пропозиція.

Р. С.: Чи нинішній конфлікт загрожує українській демократії?

Ч. Т.:
Ні! Це прояв демократії в дії. У цьому сенсі ви далеко обігнали Москву.

********

Марек Сивець закликає своїх колег із Європарламенту бути об’єктивнішими

Натомість голова Комітету у зв’язках з Україною Європарламенту Марек Сивець сказав Радіо Свобода, що троє депутатів з Європейської народної партії переборщили у своїй статті про Україну.

«Це однобічний погляд, погляд Юлії Тимошенко. Я гадаю, що коли члени Європейського парламенту з інших країн стають на бік однієї зі сторін конфлікту в Україні – це несправедливо. Принаймні, вони мають представити і врахувати аргументи пана Ющенка, який, мабуть, має серйозні аргументи для своїх дій», – зазначає Марек Сивець.

Водночас він закликав Президента і Прем’єр-міністра України якомога швидше з’ясувати стосунки.

«Це їхній обов’язок. Вони з того самої політичної родини, з того самого парламентського союзу. Як усі знають, перед створенням цієї коаліції було багато переговорів, підписали багато сторінок документів. Це право людей знати, в чому полягають головні розбіжності. Це не тільки питання приватизації. Вони мають зробити це публічно і якомога швидше. Якщо ж коаліція неефективна, то вони мають запропонувати, що робити у цій ситуації», – наголосив Марек Сивець.

Матеріали до теми:

• Троє європарламентарів занепокоєні перспективою розвитку демократії в Україні
XS
SM
MD
LG