Доступність посилання

ТОП новини

Сербія не може позбутися спадщини Милошевича. Доля заявки Тбілісі в НАТО залежить від чесності виборів у Грузії. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 19 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса продовжує висвітлювати внутрішньополітичні труднощі в Сербії, де йде складний процес пошуку компромісу щодо створення урядової коаліції, в якому вирішальну роль може відіграти соціалістична партія, яку очолював свого часу Слободан Милошевич.Пишуть, що доля заявки Грузії в НАТО залежить від чесності та прозорості парламентських виборів у цій країні. Також чимало європейських видань переймаються не лише безпекою 50 тисяч англійських футбольних фанатів на фіналі Ліги чемпіонів 21 травня у Москві, але й пишуть про величезні прибутки від цього матчу у рекламодавців.

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» інформує у понеділок, що від позиції Соціалістичної партії Сербії, яка втратила свою потужність після смерті лідера Слободана Милошевича, все ж залежить доля майбутньої урядової коаліції. Британська газета зауважує, що сподівання Брюсселя на те, що їхній прихильник президент Сербії Борис Тадич може сформувати правлячу коаліцію, можуть не виправдатися, якщо соціалісти Милошевича зі своїми 20 місцями підуть на зговір із націоналістами, в яких 77 місць, і до них примкне також партія колишнього прем’єра Воїслава Коштуниці із 30 мандатами. Тоді ці сили можуть створити націоналістичний уряд зі 127-ма мандатами. Або ж соціалісти перейдуть до Тадича, який має 107 мандатів і тоді визріває можливість, як пише «Файненшел Таймс», уряду меншості зі 122-ма мандатами, але із проєвропейськими перспективами. Перемога ж націоналістів, як вважає лондонська впливова газета, може надовго загальмувати процес вступу Сербії до ЄС.

Європейське видання «Волл Стріт Джорнел» пише про те, що майбутнє Грузії в НАТО залежить від прозорості і чесності парламентських виборів у цій країні, які відбудуться 21 травня. Газета відзначає, що в Грузії, в порівнянні з її сусідами, ситуація з демократією краща, але ніхто із сусідів Тбілісі не проситься до НАТО. «Волл Стріт Джорнел» також зауважує, що напередодні виборів важко отримати в Грузії об’єктивний результат опитування громадської думки, і, з посиланням на ОБСЄ, інформує, що у перебігу парламентської передвиборної компанії, найімовірніше, матимуть місце багато таких же порушень, що мали місце й на минулих президентських виборах.

Чимало газет Європи пишуть про проблеми московського фіналу Ліги чемпіонів із футболу, коли 21 травня на арені центрального стадіону Москви, в Лужниках зустрінуться два англійських клуби – «Челсі», президентом якого є російський олігарх Роман Абрамович, і знаменитий «Манчестр Юнайтед». «Файненшел Таймс» інформує про ймовірні труднощі англійських уболівальників у Москві – це й відсутність достатньої кількості нормальних готелів та дорожнеча наявних – у середньому близько 200 фунтів стерлінгів за ніч, та важкий і тривалий шлях багатьох англійських фанів до російської столиці, який забирає і гроші, і час — інколи більше доби в один бік. А інша лондонська газета – «Таймс» – пише, що чи не найбільше виграють рекламодавці, які купили права на рекламу під час телетрансляції цього матчу. 30 секунд реклами під час фіналу Ліги чемпіонів коштуватиме щонайменше 200 тисяч фунтів. І вже весь рекламний час розкуплений, як інформує та ж «Таймс». Газети також стверджують, що Москва матиме щонайменше 50 мільйонів фунтів прибутків від проведення цього фіналу.
XS
SM
MD
LG