Доступність посилання

ТОП новини

Київ: інформаційна блокада виборців


Юлія Жмакіна Київ, 22 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Висвітлення у медіа столичної передвиборчої кампанії і доступ кандидатів до ЗМІ були ганебними. Про це кажуть чи не усі експерти. Їм нинішні перегони нагадали часи Президента Леоніда Кучми. Виборець опинився у справжній інформаційній блокаді.

Сьогодні ввечері на одному з найбільших комерційних телеканалів України – «Студія 1+1» – мав відбутися спецпроект, присвячений виборам у Києві за участю лідерів перегонів. Але не відбудеться. Телеканал пояснив, що на думку їхніх юристів, ця телепрограма «може бути кваліфікована як передвиборна агітація, що здійснюється з порушенням передбаченого законодавством України принципу рівних можливостей доступу до засобів масової інформації усіх кандидатів на посаду міського голови».

Команду одного з фаворитів це обурило. Керівник штабу Віталія Кличка Дмитро Андрієвський назвав це – інформаційною блокадою.

«Ми отримали у понеділок офіційне запрошення на такі дебати. Погодилися, навіть не обговорюючи формату, але врешті нам повідомили, що така передача взагалі скасовується. У цілому ж, для нас було неприємним... фактичне повернення цензури, яку ми бачили 2004 року. На жаль, таку тенденцію ми спостерігаємо нині», – заявив Дмитро Андрієвський.

Не нарікає на доступ до медіа чи не єдиний кандидат на посаду міського голови Києва. Нинішній керманич – Леонід Черновецький. Його радник з питань ЗМІ Казбек Бектурсунов зазначив: «На відміну від інших кандидатів і блоків, Леонід Черновецький і його команда ніколи не скаржилися на доступ до ЗМІ. Бо це було б, по-перше, непристойно, по-друге, тиском на свободу слова. У цілому, ламаного шеляга не вартий галас, що його здіймають інші кандидати. І ми вважаємо, що все було відкрито, чисто і пристойно».

Міні-модель майбутньої битви за президентство?

Чому Леонід Черновецький немає проблем із доступом до медіа? З цього приводу телекритик Наталія Лігачова зауважила: «Телеканали контролюються досить суттєво Секретаріатом Президента, який вирішив, що має залишитись Черновецький на посаді мера, і зумів батогом та пряником примусити телеканали висвітлювати виборчу кампанію таким чином, щоб саме Черновецький був лідером думок».

Про київський медіа-холдинг під керівництвом радника київського міського голови Казбека Бектурсунова, і говорити нема чого, наголосила Радіо Свобода експерт Наталія Лігачова. За її словами, комунальні медіа, що є власністю громади, продемонстрували чудеса заангажованості. Пан Бектурсунов це категорично спростовує. Втім, сама за себе говорить кількість позовів до комунальних ЗМІ від різних політичних сил і кандидатів.

Найбільше ж Наталію Лігачову у нинішній виборчій кампанії вразила кількість замовних матеріалів (так званої «джинси»): причому як позитивних, так і негативних, скерованих проти опонентів. А також відсутність дебатів між головними претендентами:

«Мене більш за все вразило, що не відбулося жодних теледебатів під час перегонів на жодному з телеканалів і у тому числі і на комунальному телеканалі «Київ». Вибори без теледебатів – це нонсенс. Теледебати були навіть за часів Кучми», – зазначила Наталія Лігачова.

Реклама кандидатів «запакована» у новини, відсутність публічної дискусії про програми кандидатів і захмарні передвиборчі обіцянки – кияни опинилися в інформаційній блокаді, кажуть експерти. І найголовніше, що все це – міні-модель майбутньої битви за президентство.
XS
SM
MD
LG