Доступність посилання

ТОП новини

Зрив виборів у Києві — як порятунок від програшу — неможливий


Юлія Жмакіна Київ, 23 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні останній день агітації за кандидатів на посаду київського міського голови і депутатів Київради. СБУ заявляє, що ситуація в столиці залишається стабільною, і передумов для зриву виборів у Києві або визнання їх недійсними немає. Стверджують те саме й експерти, представники Комітету виборців, та й самі учасники перегонів. А розмови про зрив виборів у Києві – це не більше, ніж політичне залякування опонентів, кажуть вони.

Матеріальне «привітання» виборців від Віктора Пилипишина
Говорити про зрив виборів напередодні самих виборів – добра чи погана, але традиція. Серйозних підстав технічного плану для цього немає, каже Радіо Свобода речник Комітету виборців України Олександр Черненко.

«Під час організації виборчого процесу багато процедур і термінів були порушені. Комісії як слід не працювали, через що списки виборців не уточнювалися самими комісіями. Багато виборців не зможуть проголосувати. Хоча на результат формально поки що це не впливає, але закон порушений», – каже представник КВУ.

Серед низки судових позовів є й такі, що оскаржують сам факт призначення парламентом перевиборів у Києві. Марину Ставнійчук, заступника голови Секретаріату Президента і представника Президента у Центрвиборчкомі, по-справжньому турбує лише один із судових позовів, і саме його вона називає небезпечними іграми довкола зриву виборів.

«Досить дивно, що позов на дії територіальної виборчої комісії був поданий іще 18 березня, і досі справа не розглянута в суді», – каже вона.

За словами Марини Ставнійчук, на порушення усіх законів розгляд справи призначили на 26 травня – наступний день після виборів. А одним із позивачів є Блок Юлії Тимошенко.

БЮТ божиться, що виборів не зриватиме

Сам БЮТ такі закиди, як і всі підозри, що саме цій силі, мовляв, вигідний зрив виборів через імовірну поразку, категорично відкидає. Планів зривати вибори нема, каже один із керівників київської передвиборної кампанії БЮТ Володимир Бондаренко.

«По-перше, ті закиди – повний маразм. Абсолютно таких планів немає. БЮТ іде упевнено і йде до перемоги. Ми повністю призначили спостерігачів, ми повністю укомплектували всю систему роботи у день виборів із паралельного підрахунку голосів», – каже представник БЮТ.

Про «другий Майдан» і мобілізацію ресурсів для нього БЮТом напередодні відверто заявляв найголовніший критик цього блоку, голова Секретаріату Президента Віктор Балога.

«Другого Майдану» не вийде

Але навряд чи хтось вдасться до «другого Майдану», твердить політолог Кость Бондаренко.

«Для того, щоб зірвати вибори, потрібно або вивести людей із дільничних виборчих комісій, або ж фактично заблокувати своїми людьми дільничні комісії, або ж пізніше організувати кампанію громадянської непокори, вимагати визнання виборів недійсними. Тобто повторення майданної технології. Я не думаю, що якась із політичних сил буде вдаватись до таких технологій», – вважає політолог.

Можливе все тільки за наявності політичної волі у тих, кому вигідний зрив виборів у Києві, резюмує представник Комітету виборців України Олександр Черненко. А такої волі не буде ні в кого, переконаний політолог Кость Бондаренко, бо після виборів Київ перетвориться на ресурс президентської виборчої кампанії для кожної з політичних сил. А ресурсом не граються.
XS
SM
MD
LG