Доступність посилання

ТОП новини

Грузія вимагає офіційних вибачень і компенсації від Росії за збитий над Абхазією в квітні безпілотний літак


Ноту протесту у зв’язку з учорашнім звітом спостерігачів ООН вручили сьогодні послові Росії в Тбілісі, якого викликали до Міністерства закордонних справ Грузії. Спостережна місія ООН у Грузії дійшла висновку, що грузинський безпілотник збив 20 квітня саме російський військовий літак.

Ноту протесту у зв’язку з учорашнім звітом спостерігачів ООН вручили сьогодні послові Росії в Тбілісі, якого викликали до Міністерства закордонних справ Грузії.

Спостережна місія ООН у Грузії дійшла висновку, що грузинський безпілотник збив 20 квітня саме російський військовий літак.

За висновками власного розслідування Місії, літак МіҐ-29 або Су-27, який збив грузинський безпілотний літак-спостерігач, по тому вилетів до Майкопа або Краснодара в Росії.

За відсутності протилежних свідчень це приводить до висновку, що літак належав Військово-повітряним силам Росії, мовиться в звіті.

Відтак Місія ООН наголошує, що залучення третьої сторони, тобто Росії, в зоні грузинсько-абхазького конфлікту принципово несумісне з Московськими домовленостями про заходи для врегулювання цього конфлікту.

Водночас Місія висловила думку, що й польоти грузинських літаків-спостерігачів над зоною конфлікту теж порушують ці домовленості.

Росія заперечує свою причетність до того інциденту, відповідальність за який узяла на себе влада невизнаної Абхазії.

Після оприлюднення звіту Міністерство оборони Росії вчора знову заперечило це.

Грузія раніше назвала такі дії Росії «актом агресії».

Матеріали до теми:

• Євросоюз закликав Росію розтлумачити обставини інциденту зі збитим 20 квітня грузинським безпілотним літаком • Місія ООН у Грузії: саме російський літак мав збити грузинський безпілотник 20 квітня

• Делегація Грузії в ООН оприлюднила відеозапис з камери безпілотного літака-розвідника, збитого 20 квітня • Рада Безпеки ООН обговорить сьогодні чергове загострення відносин між Росією та Грузією • «Грузія не має іншого виходу, ніж апелювати до світової спільноти» – військовий оглядач Коба Ліклікадзе • «Акти агресії» по відношенню до Грузії на прохання офіційного Тбілісі розгляне Рада Безпеки ООН • МЗС Росії: Грузинський безпілотний апарат, пролетівши над Абхазією, порушив резолюцію Ради Безпеки ООН щодо мандату місії спостерігачів у Грузії • Між Москвою і Тбілісі пробігла ще одна чорна кішка (відео: МіГ-29 збиває грузинський літак) • Президент Грузії закликав російську владу негайно припинити «акти агресії» по відношенню до Тбілісі • Російський винищувач МіГ-29 збив безпілотний літак над територією Грузії, стверджують у Тбілісі • За повідомленням влади самопроголошеної Абхазії, на території республіки збито безпілотний літак-розвідник
XS
SM
MD
LG