Доступність посилання

ТОП новини

Дубина: «Газпром» може повністю припинити транзит газу через Україну


Голова правління «Нафтогазу України» Олег Дубина допускає повне припинення російським «Газпромом» поставок природного газу для транзиту до європейських країн через територію України.

Про це він заявив по закінченні переговорів з делегацією Європейської комісії.

За його словами, транзит через Україну станом на 5 січня становив 262 мільйони кубометрів на добу. Станом на 6:00 ранку сьогодні – 92 мільйони кубів на добу.

«На останню годину нашого спілкування з представниками Європейського Союзу експорт становить 72 мільйони кубометрів газу на добу. Про це немає попередження російської сторони, на сьогодні я можу сказати, що швидше за все вони вирішили взагалі припинити через Україну поставки газу до Європи», – сказав Дубина.

Він також повідомив, що на сьогодні Україна вживає 270 мільйонів кубометрів на добу за рахунок відбору газу з підземних сховищ, а також за рахунок використання газу власного видобутку.

«Цього на сьогодні досить, щоб забезпечити українських споживачів газу», – сказав керівник «Нафтогазу» і додав, що українська сторона наполягає на залученні до вирішення газового конфлікту з Росією третьої сторони – Європейського Союзу.

Сьогодні Росія різко скоротила поставки газу Європі. Про припинення чи скорочення постачання повідомили газові компанії Австрії, Угорщини, Хорватії, Болгарії, Греції, Македонії, Туреччини, Румунії.

XS
SM
MD
LG