Доступність посилання

ТОП новини

Татари виступають за надання татарській мові статусу другої державної в Росії


Татарські громадські організації почали збір підписів на підтримку надання татарській мові статусу другої державної мови Росії.

Як повідомили у прес-службі Світового конгресу татар, у рамках акції «Мін татарча сойлешем!» («Я розмовляю по-татарськи!»), яка проходить у Татарстані, лідери татарської молоді планують виступити з законодавчою ініціативою надання татарській мові другої державної в Росії.

За словами голови бюро Світового форуму татарської молоді Руслані Айсина, зараз йде збір підписів по всій Росії під зверненням, що пропонує офіційно визнати татарську мову другою державною мовою в Росії.

Ідею надання татарській мові статусу другої федеральної мови в Росії ініціатори обгрунтовують тим, що татари це друга за чисельністю нація в Росії, один із державоутворюючих народів Росії.

Крім того, особливо важлива його роль у тюркскому світі. Зокрема, відомо, що в Росії працює велика кількість громадян тюркских держав, культурна адаптація яких викликає складнощі у російської влади. У повідомленні пояснюється, що татарська і тюркські мови середньоазіатських народів є такими, що абсолютно взаємно розуміються. Вже зараз татарська мова в Татарстані часто використовується в спілкуванні з узбеками, туркменами та іншими тюркськими народами, які приїздять у регіон на роботу.

У Татарстані, де частка татарського населення перевищує 50%, татарська мова вже зараз має особливий статус.

Згідно з результатами Всеросійського перепису населення 2002 року, приблизно 4% жителів Росії є татарами.
XS
SM
MD
LG