Доступність посилання

ТОП новини

КСУ: Рада може призначити вибори не на 17 січня, а на іншу дату


Президентськi вибори не обов’язково вiдбудуться 17 сiчня 2010 року, виходячи з рiшення Конституцiйного Суду. Про це заявив суддя КСУ Іван Домбровський.

За його словами, суд, ухвалюючи рішення щодо постанови парламенту про призначення виборів на 25 жовтня, не вказував законодавцю, на яку саме дату мають бути призначені вибори Президента.

Як зазначив суддя КС, суд лише нагадав положення Основного закону, зокрема статті 103 та 104 Конституції.

При цьому Домбровський наголосив, що рішення про дату проведення виборів має ухвалювати парламент. «Це політико-правовий документ, і Верховна Рада може виходити з різних аргументів при прийнятті рішення, і якщо до нас не буде звернення, то навіть якщо воно суперечитиме Конституції, воно буде чинним», – заявив суддя.

Іван Домбровський також підтвердив, що з вчорашнього дня жоден орган влади в Україні не може здійснювати підготовку до президентських виборів на основі схваленої парламентом постанови від 1 квітня.

Суддя не виключив, що після ухвалення нової постанови КСУ отримає подання і щодо неї.

Верховна Рада 1 квітня призначила чергові вибори Президента України на 25 жовтня 2009 року. Віктор Ющенко звернувся до КС з приводу відповідності цього рішення Основному Законові.

Вчора на засіданні Конституційний Суд визнав неконституційним проведення чергових виборів Президента 25 жовтня.
XS
SM
MD
LG