Доступність посилання

ТОП новини

У Тегерані п’ятий день поспіль масові протести


Прибічники опозиційного кандидата на посаду президента Ірану Міра Хоссейна Мусаві вийшли на вулиці, вимагаючи перегляду результатів виборів, згідно з якими 12 червня переміг чинний президент Махмуд Ахмадінеджад.

Агентства, посилаючись на очевидців, повідомляють, що в центрі іранської столиці десятки тисяч прибічників Мусаві проводять «ходу мовчання» – як згадку про вісьмох демонстрантів, які загинули раніше в сутичках із поліцією.

Влада Ірану запровадила жорсткі обмеження на діяльність закордонних журналістів, які висвітлюють акції протесту. Повідомляють також про атаки на веб-сторінки і переслідування блоґґерів, які інформують про події.

Міжнародним ЗМІ, включно з американською телекомпанією CNN, дозволено розповідати про демонстрації, однак журналістам забороняється покидати готелі та офіси і передавати прямі репортажі з місця події. Повідомляють, що це пов’язано з появою в ефірі закордонних ЗМІ кадрів із актами насильства при розгоні демонстрантів, які підтримують опозиційного політика Мусаві.

Представник Держдепартаменту США Йен Келлі з приводу ситуації в Ірані заявив: «Ми хочемо, щоб воля іранського народу поважалась, щоб народ був господарем свого майбутнього. І ми закликаємо владу Ірану бути якомога відкритішою в своїх рішеннях. Ми сподіваємося, що якими б не були результати іранських виборів, вони відображають справжні думки і бажання іранського народу».
XS
SM
MD
LG