Доступність посилання

ТОП новини

Порушення прав біженців в Україні залишаються безкарними – правозахисники


Попри те, що Україна приєдналася до Конвенції ООН 1951 року про статус біженців, брутальні порушення прав біженців та шукачів притулку нашою державою стають дедалі частішими та залишаються безкарними.

Про це йдеться у заяві Української ради з питань біженців з нагоди Всесвітнього дня біженця, який відзначається 20 червня.

Як зазначають правозахисники, у щорічній доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International за 2009 рік Україна зазначена як чи не єдина з європейських країн, яка «примусово повертає біженців до країн, де вони можуть стати жертвами тортур, вбивств та переслідувань».

«Такі дії є одним з грубих порушень норм міжнародного права та суворо засуджуються міжнародною спільнотою», – заявляють в Українській раді з питань біженців.

За даними правозахисників, одним із останніх таких випадків стала висилка в лютому 2008 року 11 шукачів притулку із Шрі-Ланки тамільського походження.

Українська рада з питань біженців вважає недостатньою діяльність правоохоронних органів, спрямовану на подолання расизму та ксенофобії в українському суспільстві.

За інформацією Української ради з питань біженців, всупереч міжнародним зобов’язанням України, Генеральна прокуратура України провела вилучення та передачу органам країни походження конфіденційної інформації, отриманої органами міграційної служби в ході співбесід із шукачами притулку з Республіки Казахстан.

Згідно з оцінками правозахисників, існують також проблеми, з якими шукачі притулку стикаються щодня у повсякденному житті.

Зокрема, через недоліки у чинному законодавстві шукачі притулку не мають документів, або строк дії таких документів обмежений кількома місяцями, а деколи і днями, а це призводить до того, що вони не можуть вільно пересуватися територією України, не можуть працевлаштуватися, відправляти своїх дітей до школи та сплачувати податки.
XS
SM
MD
LG