Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни позбавлять українців проблем щодо НАТО – Огризко


Перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Володимир Огризко закликає росіян поважати міжнародне право.

За його словами, російські партнери ніби не розуміють, що написано в угодах, підписаних між Україною та Росією про статус і умови перебування російського Чорноморського флоту на території України від 1997 року.

«Всі пересування військової техніки, особового складу, пов’язані з діяльністю флоту, відбуваються лише за погодженням із українською стороною», – наголосив Огризко в ефірі Радіо Свобода.

У разі продовження подібного в Україні «на одну проблему стане менше», каже він: «Якщо такою буде позиція наших російських партнерів, я Вам гарантую: проблеми зі вступом України до НАТО просто-напросто раз і назавжди закінчаться».

Раніше в вівторок у Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що ніякі угоди при переміщенні ракет у Севастополі не порушувались.

У Москві висловили здивування діями української влади, яка 8 липня перешкоджала передислокації ракет військовослужбовцями російського Чорноморського флоту.

«Ніяких нових дій наші військові моряки не здійснювали. Тому дії української сторони для нас були сюрпризом», – заявив офіційний представник МЗС Росії Андрій Нестеренко.

За його словами, російська сторона отримала ноту МЗС України з цього приводу. Проте, наголосив російський дипломат, «такі дії наші моряки робили і раніше, і вони повністю відповідають тим домовленостям, які у нас є щодо базування флоту в регіоні».

8 липня українські правоохоронці зупинили три автомобілі Чорноморського флоту Росії, які без узгодження з компетентними органами України перевозили крилаті ракети густонаселеними районами Севастополя.

В українському МЗС заявили, що такі дії є грубим порушенням угоди між Україною та Росією про статус і умови перебування російського флоту на території України від 28 травня 1997 року, а також законодавства України.

На Заході головною проблемою, яка стоїть на шляху України до вступу до НАТО, називають брак спільної позиції в українських владних елітах і постійне роздмухування суперечностей навколо цього серед громадськості.
XS
SM
MD
LG