Доступність посилання

ТОП новини

Комуністи Молдови оголосили про створення фракції в парламенті


Партія комуністів Молдови оголосила в середу ввечері про створення своєї парламентської фракції.

Як повідомив депутат від Партії комуністів Володимир Цуркан, фракція нараховуватиме 48 депутатів. Її головою обрали колишнього заступника голови парламенту Марію Постойко.

Минулої п’ятниці депутати від Партії комуністів Молдови відмовились від участі в роботі парламенту і покинули його перше засідання. Вони вимагали оголосити перерву в роботі засідання до 4 вересня, щоб сформувати парламентську фракцію. 53 депутати від Альянсу за європейську інтеграцію проігнорували цю вимогу.

Комуністи опротестували в конституційному суді ухвалені рішення. Запит розглянуть 8 вересня.

Раніше у середут президент Молдови Володимир Воронін заявив, що переходить працювати до парламенту як депутат. Про це повідомляють російські й західні ЗМІ.

«Я, як голова Партії комуністів, не збираюся в цей критичний для країни і нашої партії час залишатися у досить сумнівному і двозначному становищі виконувача обов’язків президента», – заявив Воронін.

Згідно з Конституцією Молдови, виконувачем обов’язків глави держави до обрання нового президента має стати спікер парламенту Міхай Ґімпу.

Володимир Воронін обіймав посаду президента два терміни поспіль. Після парламентських виборів, які пройшли в квітні цього року, його кандидатура на посаду глави держави не пропонувалася. Воронін продовжував виконувати обов’язки глави держави, оскільки депутатам не вдалося обрати нового президента.

Після ще одних парламентських виборів у Молдові комуністи втратили більшість у парламенті. Чотири прозахідні партії об’єдналися в коаліцію, якій проте бракує голосів, щоб обрати президента.

Комуністи від переговорів з коаліцією відмовилися. Якщо голосування з кандидатури президента провалиться двічі (через нестачу голосів), то парламент розпустять, а потім призначать нові вибори.
XS
SM
MD
LG