Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура відкидає заяви про фальсифікацію отруєння Ющенка


«Не відповідає об’єктивним матеріалам кримінальної справи» твердження прес-служби Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин отруєння кандидата на Президента Віктора Ющенка, що, мовляв, слідча група Генеральної прокуратури України розслідує лише одну-єдину версію у цій справі і що нібито є докази, які підтверджують факт маніпуляції з експертизами зразків крові потерпілого, заявила в середу прес-служба Генпрокуратури.

За цією заявою, досудове слідство у справі про отруєння Ющенка проводиться «всебічно, повно і об’єктивно», у ній перевірена і відпрацьована у повному обсязі велика кількість версій, у тому числі версії можливого харчового отруєння, необережного отруєння діоксином, ушкодження здоров'я потерпілого в результаті можливого застосування косметичних засобів, стовбурових клітин та інших препаратів.

Вказані версії свого підтвердження не знайшли. Слідство встановило, що Ющенко був умисно отруєний токсичною речовиною 2,3,7,8-ТХДД (тетрахлородибензо-пара-діоксин) із метою посягання на його життя, мовиться в заяві Генпрокуратури.

А версія про буцімто «штучне створення доказів самого отруєння» шляхом збагачення крові Ющенка Вдіоксином представниками американських спецслужб спростовується висновками судово-медичної експертизи, історією хвороби Ющенка з результатами систематичних лабораторних досліджень його біологічних зразків за період з січня 2005 року по червень 2008 року, допитами лікарів, вчених, експертів тощо, наголошує Генеральна прокуратура.

Але, щоб забезпечити об’єктивність та всебічність розслідування, з цього приводу проводиться перевірка, повідомили в Генпрокуратурі.

У зв’язку з цим допитуються свідки, направляються запити до експертних закладів та інших відомств, у тому числі і до голови ТСК Володимира Сівковича, щоб він надав органові досудового слідства матеріали, на підставі яких він зробив свою заяву.

Генеральна прокуратура також заявила, що «вкотре звертається до громадян, політиків та осіб, які займають відповідальне посадове становище в державі, утримуватися від коментарів, заяв та дій, які заважають повному всебічному розслідуванню та встановленню об’єктивної істини у справі».
XS
SM
MD
LG