Доступність посилання

ТОП новини

У ЮНЕСКО стурбовані станом Лаври і Софії Київської


Моніторингова місія Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і Міжнародної ради з питань пам’ятників і видатних місць висловлюють занепокоєння станом Софійського собору і Києво-Печерської лаври.

Як повідомили у прес-службі Міністерства регіонального розвитку і будівництва, відповідний висновок місія надіслала Україні після засідання 33-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У своєму висновку місія відзначає відсутність ефективного механізму управління об’єктами, зокрема, є проблема з належною охороною їх режимності.

«Побудовані нові будівлі в рамках буферних зон мають негативний вплив на автентичність і цілісність об’єкту світового значення. А збереження достовірності є не тільки однією з основних вимог до пам’ятників, які претендують на включення до списку ЮНЕСКО, але й запорукою продовження перебування об’єкту в списку», – цитує Мінрегіонбуд висновок місії.

При цьому стурбованість експертів викликає забудова на зсувонебезпечних схилах Дніпра. Місія рекомендує Україні організувати ефективне збереження не тільки будівель, але й культурного ландшафту, який включає природні компоненти Дніпровських схилів і берега Дніпра.

Водночас, в ЮНЕСКО наполягають на запровадженні мораторію на будівництво висоток, які «нівелюють панораму історичного монастирського ландшафту на берегах Дніпра». Місія розраховує отримати від України оновлену карту об’єктів та їх буферних зон, на яких мають бути відображені всі забудови і зміни, що відбулися за останні 5-10 років, повідомляє Міністерство.

У разі, якщо рекомендовані експертами заходи не виконають повною мірою, Комітет всесвітньої спадщини розгляне питання про переведення об’єктів до списку світової спадщини, що перебуває в небезпеці.

До списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО в Україні, крім Лаври і Софії Київської, входять ансамбль історичного центру Львова, пункти геодезичної дуги Струве та букові ліси Карпат.
XS
SM
MD
LG