Доступність посилання

ТОП новини

США не планують радарів в Україні


Сполучені Штати заперечили в п’ятницю, що вони нібито планували розташувати в Україні радарні системи для своєї нової системи протиракетної оборони в Європі.

Як мовиться в повідомленні Міністерства оборони США, заступник міністра Александр Вершбоу, якому приписували таку заяву, нічого не згадував про розташування радарів чи інших елементів системи ПРО на території Україні, і жодних таких пропозицій керівництву України не робили.

Чільний урядовець насправді сказав, виступаючи перед журналістами, що країни регіону, серед них і Україна, які мають власні радари, можуть зробити свій внесок у мережу раннього попередження про ракетні пуски, мовиться в заяві Пентагону.

Повідомлення, що з’явилися про цей виступ Вершбоу в четвер, через недостатньо чіткі формулювання були сприйняті так, ніби США збираються розташувати в Україні американські радари. Це викликало здивування в Україні, а також у Росії.

Зокрема, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав повідомлення про нібито нові плани США «несподіваним» і заявив, що Москва вимагатиме від Вашингтона пояснень.

А в Києві новопризначений міністр закордонних справ Петро Порошенко назвав гадану ідею розташування в Україні елементів системи протиракетної оборони США неконституційною. «Конституція України не передбачає наявність на території України якихось військових баз, представників збройних сил будь-яких інших держав», – нагадав він.

Так само і в прес-службі Міністерства оборони заявили, що розміщення в Україні елементів системи протиракетної оборони США неможливе без внесення змін до Конституції.
XS
SM
MD
LG