Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко написала листа Ющенку щодо соцстандартів


Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко направила Президенту України Віктору Ющенку лист із пропозицією застосувати право вето до прийнятого Верховною Радою України закону Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

Як повідомило управління у зв'язках із ЗМІ секретаріату Кабінету міністрів України, лист відправлений Президентові 22 жовтня.

Прем'єр шкодує, що, «ігноруючи економічні аксіоми, керуючись виключно передвиборним популізмом, нехтуючи здоровим глуздом, окремі політичні сили намагаються втягнути Україну в економічний хаос».

Голова уряду зазначає, що закон парламент ухвалив із порушенням регламенту Верховної Ради і Бюджетного кодексу України без фінансово-економічного обґрунтування та визначення джерел фінансування для покриття додаткових видатків з бюджетів всіх рівнів.

У своєму листі Тимошенко наголошує, що законом також не передбачено внесення змін до закону України Про державний бюджет України на 2009 рік.

Тимошенко зазначає, що фінансування додаткових витрат призведе до розбалансування державного бюджету в 2009-2010 роках і збільшення дефіциту державного бюджету, який спричинить непередбачені темпи інфляції та зубожіння громадян України.
Прем `єр пояснює, що для реалізації закону необхідно буде або здійснити запозичення (які в зазначених розмірах залучити неможливо), або скоротити близько 1,6 мільйона посад працівників бюджетної сфери (вчителів, лікарів, працівників культури, працівників державних органів тощо), що становить 45% їх загальної кількості.

Крім того, вважає Тимошенко, різке підвищення розміру мінімальної заробітної плати під час реалізації закону додатково потребуватиме пошуків суб'єктами господарювання понад 87 мільярдів гривень на оплату праці найманих працівників або призведе до кардинального скорочення їх чисельності та зростання заборгованості із виплати заробітної плати.

Глава уряду також зазначає, що прийнятий парламентом закон не відповідає низці конституційних норм.

20 жовтня ухвалив у цілому закон «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати», внесений на розгляд парламенту депутатом від Блоку Литвина Олегом Зарубінським.
XS
SM
MD
LG