Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко знову запевняє у відсутності штрафних санкцій з боку Росії щодо газу


Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко називає провокаційними заяви про можливість накладення штрафу на НАК «Нафтогаз України» за недобір російського газу.

Про це вона заявила в суботу на брифінгу в Сіверськодонецьку Луганської області.

«Я думаю, що зараз дуже багато в політиці провокацій навколо природного газу. Всі ці гучні заяви, що все в країні погано, в системі забезпечення природного газу, викликані тим, що дуже мріють ті великі тіньові посередники, які працювали між Росією і Україною, повернутися до своїх старих справ. І тому сьогодні так нищівно критикується все, що пов'язане із забезпеченням України природним газом», – сказала Юлія Тимошенко.

Вона зазначила, що на сьогоднішній день між прем'єрами України і Росії досягнута домовленість про те, що російська сторона не пред'являтиме жодних штрафних санкцій до України за недобір природного газу за підсумками року.

«Я абсолютно віддаю собі звіт, що всі ці корупційні машини в системі забезпечення України газом сьогодні просто біснуються і хочуть скомпрометувати все, що ми робимо в Україні. Хочу сказати, що є жорстка домовленість із прем'єр-міністром Росії, що за підсумками року, наголошую – коли рік буде завершено – ми підпишемо акт на отримання природного газу для України, в якому будуть зафіксовані ті обсяги природного газу, які ми одержали, і абсолютно жодних штрафних санкцій не буде. Є жорстка домовленість про це з прем'єр-міністром Росії, і жодного разу він ще мене не підвів, коли ми домовлялися. І я також намагаюся тримати своє слово», – зазначила Тимошенко.

При цьому вона зауважила, що на сьогоднішній день Україна має одну з кращих цін на газ у світі. «Краще за нас тільки Білорусь має ціну на природний газ, і те, тому що вони газотранспортну систему свою поділили з Російською Федерацією. Решта всіх країн – навіть Молдова, яка 50 відсотків своєї ГТС Росії віддала, – мають гіршу ціну в середньому за рік на газ, ніж Україна», – сказала Прем'єр-міністр.

6 листопада Президент Віктор Ющенко не виключив, що Україні можуть пред'явити штрафні санкції в розмірі понад 7,8 мільярда американських доларів за недобір російського газу.

За даними представника Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, за 10 місяців недобір Україною російського газу становив 12 мільярдів кубометрів, щодо якого зберігається загроза штрафних санкцій на суму майже 8 мільярдів доларів.
XS
SM
MD
LG