Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: газові угоди з Росією бездарні


Президент Віктор Ющенко називає бездарними і безперспективними газові контракти, підписані Україною і Росією в січні 2009 року.

Сьогодні в Донецьку, виступаючи на форумі Конгресу української інтелігенції, глава держави заявив, що політика, яку проводить уряд, загрожує національним інтересам України, і це, насамперед, стосується газових угод з Росією.

Президент вкотре обурився тим, що Росія майже втричі підняла для України ціну на газ, тоді як ціна на транзит газу залишилася незмінною.

«Я впевнений, що, доручи будь-кому з присутніх у залі, на цю домовленість не пішов би ніхто, адже кожен розуміє, що газ, який ми використовуємо для транзиту, – технічний газ, це 80% вартості тарифу», – сказав Ющенко.

Він пояснив: якщо ціна на газ зросла втричі, то послуга з його доставки має зрости, щонайменше, теж утричі, адже технологічний газ має собівартість.

Крім того, Ющенко розкритикував те, що контрактами були передбачені штрафи за недобір певних обсягів газу.

«Ми повинні заплатити 8,5 мільярда доларів штрафу за те, що газ недобрали. Але чому Росія не платить 8,5 мільярда за те, що вона не прокачала одну чверть газу, який мала поставити через територію України», – сказав Ющенко.

Напередодні «Нафтогаз» і російський «Газпром» домовилися про скорочення імпорту російського газу в наступному році до 33,75 мільярдів кубометрів, підписавши відповідні документи. Крім того, сторони домовилися про те, що до «Нафтогазу» не застосовуватимуть санкції через недобір газу в цьому році.
XS
SM
MD
LG