Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: Правда про Голодомор має дійти до серця кожної людини


Правда про Голодомор має дійти до серця кожної людини, заявив Президент Віктор Ющенко у зверненні до українського народу під час меморіальних заходів пам'яті жертв Голодомору 1932-33 років у Києві в суботу.

«Слова про голодомор, безумовно, важкі. І довгий їх шлях – шлях до серця кожної людини», – зазначив глава держави у День пам'яті жертв Голодомору.

Він зауважив, що Україна змогла донести до всього світу правду про Голодомор.

За словами Президента, встановлено імена майже двох мільйонів людей, убитих голодомором. «І ця цифра не повна», – зазначив Ющенко.

«Ми зробили майже неможливе – ми врятували й повернули людям правду про великий голод», – сказав Президент.

Він нагадав, що український парламент визнав голодомор геноцидом українського народу.

За словами Віктора Ющенка, інші держави світу поставилися з розумінням до цієї трагедії.

Глава держави зазначив: «Осмислити відповідальність одне за одного, об'єднатися в єдиному просторі нашої пам'яті та майбутнього, на мій погляд, це означає стати нацією, яка буде захищеною і безпечною на сотні й тисячі років уперед».

Президент наголосив, що в кожного громадянина України в серці має бути «протест проти будь-якого прояву неповаги до нашої держави, до її історії, до наших тисячолітніх символів».

«Протест має стояти в серці проти будь-якої загрози для нашої великої, спільної свободи, протест має стояти проти будь-якого замаху на національні, політичні, громадянські права кожного з нас без винятку», – наголосив Віктор Ющенко.

У меморіальних заходах узяли також участь Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, члени Кабінету Міністрів, народні депутати, представники всіх регіонів України.

Жалобні заходи відбувалися на території державного музею «Меморіал пам'яті жертв голодомору в Україні».

Учасники заходу поклали до пам'ятника жертвам голодомору символічні свічки, встановлені в горщиках, прикрашених плодами калини й колосками. Після цього присутні вшанували пам'ять жертв голодомору хвилиною мовчання.
XS
SM
MD
LG