Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко хоче підтвердження і посилення гарантій безпеки України


Президент повідомив, що звернувся до лідерів держав «ядерної п’ятірки» – Великобританії, Китаю, Росії, Сполучених Штатів Америки та Франції – з пропозицією провести переговори, щоб підтвердити й посилити чинні гарантії безпеки України.

Віктор Ющенко оголосив про це в своїй заяві в суботу з нагоди 15-ї річниці підписання Будапештського меморандуму, який напередодні відмови України від ядерної зброї надав їй 1994 року гарантії національної безпеки з боку США, Британії й Росії; Франція й Китай пізніше приєдналися до цих гарантій.

За словами Ющенка, з часу укладення Будапештського меморандуму світ не став безпечнішим. Зберігається поділ Європи за блоковим принципом. У той же час Україна залишається найбільшою європейською державою, що не є стороною жодних військово-політичних союзів.

Перебуваючи між двома оборонними альянсами – НАТО та Організацією Договору з колективної безпеки, Україна дедалі більше відчуває себе країною, якій відводиться роль «прикордонної смуги», наголосив Президент.

Незважаючи на ці обставини, Україна залишається відданою принципам мирного співіснування і, прагнучи стати невід’ємною частиною європейського безпекового простору, чітко визначила своїм стратегічним пріоритетом курс євроатлантичної інтеграції, додав він.

Ускладнення архітектури безпеки у світі та в Європі вимагає від України здійснення дієвих кроків, які б посилили чинні міжнародні гарантії безпеки, вважає Віктор Ющенко.

Тому, заявив голова держави, постає питання про необхідність виробити на розвиток положень Будапештського меморандуму новий міжнародно-правовий інструмент, який міг би дати відповідь на сучасні виклики національній безпеці України.

Київ має намір іще раз нагадати про своє право розраховувати на дієвий колективний підхід до України з боку країн-гарантів, який має бути зафіксований у відповідному багатосторонньому документі, наголошує Ющенко в своїй заяві.

На його думку, такий крок не лише слугуватиме фактором урівноваження безпекового середовища на українських кордонах, але й дозволить ліквідувати рудименти розподільчих ліній на Європейському континенті, стане надійним інструментом розбудови України як миролюбної, стабільної, заможної та вільної країни в центрі Європи.
XS
SM
MD
LG