Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії хоче права одноосібно посилати війська за кордон


Дмитро Медведєв подав до Ради федерації, верхньої палати російських Федеральних зборів (парламенту), пропозицію надати йому можливість самостійно, без ухвали парламентарів, вирішувати про використання Збройних сил Росії за кордоном, повідомила сьогодні прес-служба Кремля.

За ухваленими нещодавно змінами до закону Росії «Про оборону», які набули чинності два тижні тому, президент Росії має ухвалювати рішення про таке оперативне використання військ за кордоном щоразу тільки на підставі постанови Ради федерації.

При цьому змінений таким чином закон уперше прямо передбачив можливість оперативно використовувати формування збройних сил Росії поза межами країни для вирішення низки завдань.

Серед цих завдань – відбиття збройного нападу на російську армію або інші війська чи органи, дислоковані за межами території Росії; відбиття або запобігання збройного нападу на іншу державу, яка попросить про допомогу; захист громадян Росії за кордоном від збройного нападу на них; боротьба з піратством і забезпечення безпеки судноплавства.

Кремль не пояснив причини, з якої Медведєв просить розширити його повноваження щодо направлення військ поза межі Росії.

Раніше занепокоєння цим російським законом висловлювали, зокрема, Україна та Грузія.

На нову пропозицію російського президента реакції тим часом не було.
XS
SM
MD
LG