Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв: пропозиції про перегляд газових контрактів із Києвом безвідповідальні


Президент Росії Дмитро Медведєв називає безвідповідальними пропозиції про перегляд газових контрактів із Україною. Про це він сказав сьогодні на Форумі європейських і азійських медіа.

Російський президент нагадав, що цього року Україна і Росія уклали два договори – про транзит газу до Європи і про постачання газу в Україну. «Обидва ці договори на 10 років, обидва вони діють. Я вважаю абсолютно безвідповідальними пропозиції переглянути ці договори», – сказав Медведєв.

Водночас, за його словами, Москва не проти обговорення і удосконалення газових контрактів. «Просто одностороння відмова від виконання договору є, як відомо, порушенням зобов’язань і тягне за собою санкції. Цей підхід неприйнятний», – наголосив Медведєв.

Водночас він висловив сподівання, що остаточний перехід на ринкові ціни на газ пройде для України «безболісно». Президент Росії запевнив, що він особисто й російський уряд витратили багато часу для того, щоб переконати європейських партнерів допомогти Україні вирішити деякі фінансово-економічні проблеми при оплаті за поставлений газ.

«Ми й зараз цю роботу проводимо, незважаючи на хвилю, що періодично піднімається, про те, що немає чим платити, гроші закінчилися, Президент усе закрив або, навпаки, Прем’єр-міністр щось не робить – я маю на увазі українського Президента й прем’єра – проте, кожного місяця наші українські друзі все одно за газ платять. І це мене дуже радує», – сказав Медведєв.

Раніше Президент України Віктор Ющенко надіслав звернення своєму російському колезі Дмитрові Медведєву з пропозицією невідкладно змінити газові контракти, щоб уникнути проблем з постачаннями газу в Україну і його транзитом до країн Європи.

Останнім часом президент Росії Дмитро Медведєв показово демонструє тверду позицію про незмінність газових контрактів із Україною й необхідність дотримуватися їх у нинішньому вигляді, в той самий час як прем’єр-міністр Росії Володимир Путін так само публічно домовляється з українською колегою Юлією Тимошенко про певні відступи від цих контрактів.
XS
SM
MD
LG