Доступність посилання

ТОП новини

Київ ініціюватиме зміни міжнародного права з протидії піратам – Порошенко


Україна ініціюватиме зміни до міжнародного законодавства в галузі морського права, які сприятимуть ефективнішій протидії піратству, повідомив міністр закордонних справ Петро Порошенко.

«Ми вважаємо, що морське право повинно надати можливість екіпажу судна себе захистити. Ми вважаємо, що Україна буде ініціатором змін, які дозволять зупинити піратство», – сказав Порошенко.

За його словами, зараз морське право забороняє капітанові судна мати зброю, а також забороняє мати зброю на комерційному суді.

Як наголосив міністр, в Україні переконані, що наявність лише кораблів супроводу, як свідчать останні напади піратів, не забезпечує ефективної протидії захопленню суден.

У зв’язку з цим, сказав голова МЗС, Україна ініціюватиме проведення консультацій про можливість надати членам екіпажів право мати зброю, а також про спрощення процедури надання дозволу на перебування на суднах охоронних підрозділів компетентних органів.

Порошенко повідомив, що ініціатива із внесення змін погоджена з низкою країн Європейського Союзу й із країнами Африки.

Біля берегів Сомалі пірати регулярно захоплюють судна, у тому числі й з українськими моряками в складі екіпажів. Голова МЗС України виступає за участь України у військово-морській операції Європейського Союзу з боротьби з піратами «Аталанта». Ця операція розгорнута в листопаді 2008 року після того, як ООН дозволила іноземним військовим кораблям патрулювати територіальні води Сомалі.
XS
SM
MD
LG