Доступність посилання

ТОП новини

Грошей від МВФ цього року таки не буде


До кінця цього року перегляд виконання програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом, який необхідний для надання чергового траншу позики від МВФ, неможливий, заявив виконувач обов’язків міністра фінансів Ігор Уманський. За його словами, причини цього – «внутрішні питання» в Україні і «відсутність консолідації основних політичних інститутів в умовах кризи».

Відтак він висловив сподівання, що МВФ може повернутися до питання про те, коли до України зможе прибути його місія для перегляду виконання програми співпраці, через кілька тижнів після новорічних і різдвяних свят.

Успіх цих переговорів залежатиме, зокрема, від перебігу бюджетного процесу в Україні, додав керівник Міністерства фінансів.

Ігор Уманський також сказав, що пізніше сьогодні очікується заява самого Міжнародного валютного фонду щодо його співпраці з Україною.

Попередніми днями делегація України їздила до МВФ до Вашингтона, намагаючись переконати Фонд надати Україні ще цього року хоча б 2 мільярди доларів із суми наступного траншу позики stand by. Уряд України просив МВФ пом’якшити деякі вимоги програми співпраці через «дуже складні» політичні умови в державі. Делегація привезла з собою листа про наміри за підписами Прем’єр-міністра, в. о. міністра фінансів і голови Нацбанку, але без підпису Президента.

Цей транш, уже четвертий із позики на загальну суму в понад 16 мільярдів доларів, планувався ще на листопад в обсязі 3 мільярди 800 мільйонів доларів, але МВФ так і не зміг завершити необхідний для цього черговий перегляд програми співпраці. У МВФ заявляли, що надання цього траншу буде можливе тільки за умови консолідації всіх гілок української влади в ставленні до подолання кризи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG