Доступність посилання

ТОП новини

Виборчу базу України треба привести до мiжнародних норм – спостерiгачi


Спостерiгачi ОБСЄ наполягають на необхiдностi суттєвого вдосконалення виборчої законодавчої бази України та приведеннi її у вiдповiднiсть до мiжнародних норм i стандартiв, заявляє голова мiсiї ОБСЄ зi спостереження за президентськими виборами Гайдi Тальявiнi.

«Ми б хотiли вiдзначити, що хоча деякi закони були ухваленi (виборче законодавство України), проте ми наполягаємо, щоб законодавча база була узгоджена з мiжнародними нормами», – заявила Тальявіні.

Водночас голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Жоао Соареш наголосив, що у Венецiанськiй комiсiї ранiше були розробленi достатньо чiткi рекомендацiї щодо удосконалення виборчого законодавства, i «ми були б щасливi, якби цi рекомендацiї були взятi до вiдома».

У свою чергу, голова делегацiї Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Матяш Ершi вiдзначив доцiльнiсть єдиного унiфiкованого виборчого кодексу.

«Пiсля того, як вiдбудеться другий раунд (президентських виборiв), Україна виконає своє завдання, i має виконати своє зобов’язання створити та ухвалити унiфiкований закон про вибори. I пiсля того, як його обговорять експерти як в Українi, так i на мiжнароднiй аренi, в Українi з’явиться законодавча база для наступних виборiв, яка не потребуватиме жодних доповнень, змiн або удосконалень», – заявив Ерші.

Зі свого боку, голова делегацiї Парламентської асамблеї НАТО Асен Аґов наголосив, що часто пiд час президентської виборчої кампанiї в країнi низка ЗМI при поданнi матерiалiв користувалася швидше «фiнансовими iнтересами, нiж iнтересами правди i демократичних свобод».

Аґов заявляє, що в Українi для вирiшення цiєї проблеми, необхiдно на законодавчому рiвнi внести змiни, згiдно з якими державний комiтет з телерадiомовлення та Центральна виборча комiсiя отримали б реальнi важелi впливу на тi ЗМI, якi пiд час президентської кампанiї грубо порушували закони про вибори».
XS
SM
MD
LG