Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росiї критикує присвоєння Бандерi звання Героя України


Міністерство закордонних справ Росії назвало «одіозним» рiшення Президента України Вiктора Ющенка нагородити провідника ОУН Степана Бандеру орденом Героя України.

«Указ про нагородження Степана Бандери орденом Героя України – подiя така одiозна, що вона не могла не викликати однозначно негативної реакцiї, насамперед в Українi», – йдеться в повiдомленнi МЗС Росії, поширеному у вiвторок.

Як заявили в російському відомстві, деякi українськi полiтики вже висловили думку, що такi рiшення не сприяють консолiдацiї української громадської думки. «Щодо росiйської реакцiї, то ЗМI та громадськi структури з цього приводу висловилися вичерпно, тональнiсть оцiнок варiюється вiд iронiї до жорсткої критики, що повною мiрою вiдповiдає настроям громадської думки Росiї», – йдеться в повідомленні МЗС Росії.

Минулого тижня в День соборностi України Президент Вiктор Ющенко пiдписав указ про присвоєння звання Героя України посмертно Степанові Бандерi.

Степан Бандера (1909–1959) був одним із керівників Організації українських націоналістів, а згодом очолив Організацію українських націоналістів (бандерівців), або ж Організацію українських націоналістів (революційну) – ОУН(б) чи ОУН(р).

На початку Другої світової війни Бандера нетривалий час ішов на співпрацю з нацистами, сподіваючись використати їх для створення незалежної української держави.

Та після проголошення Акту відновлення Української держави на окупованій українській території він був арештований нацистами і кілька років відбув у концтаборі Заксенгаузен.

Створена ОУН(б) Українська повстанська армія (УПА) відтак воювала і проти нацистських, і проти радянських окупантів.

1959 року Степана Бандеру вбив у Мюнхені агент радянського Комітету державної безпеки.
XS
SM
MD
LG