Доступність посилання

ТОП новини

Роботи з утилізації меланжу на Вінниччині завершили


Роботи в рамках спiльного проекту ОБСЄ-Україна з утилiзацiї запасiв меланжу на складi зберiгання компонентiв ракетного палива в Калинiвцi Вiнницької областi завершилися, повiдомляє прес-служба Мiнiстерства оборони.

За даними відомства, ввечерi у вівторок ешелон із дев’яти цистерн з 450 тоннами меланжу вiдбув у напрямку українського кордону.

За процесом перекачування стежили представники ОБСЄ, Державної екологiчної iнспекцiї у Вiнницькiй областi, вiддiлу екологiчної безпеки Мiноборони, фахiвцi регiонального санiтарно-епiдемiологiчного закону Збройних сил України.

У Мiноборони також додали, що першу партiю меланжу кiлькiстю майже 500 тонн з цього складу вивезли в 2009 роцi. Планується, що протягом поточного року склад зберiгання ракетного палива у Вiнницькiй областi розформують. Потiм на державному рiвнi ухвалюватимуть рiшення про подальший розподiл земель i долю вiйськового мiстечка.

Вивезення токсичних компонентів ракетного палива зі складів в Калинівці Вінницької області почалося в листопаді минулого року.

Меланж – це багатокомпонентна суміш азотної кислоти, що використовується, як окислювач ракетного пального. Нині застосовують тверде паливо, а запаси рідкого потребують утилізації.

У березнi минулого року уряд України та ОБСЄ пiдписали меморандум про взаєморозумiння стосовно утилiзацiї запасiв меланжу. Згiдно з цим документом, ОБСЄ оголосила мiжнародний тендер на право утилiзацiї трьох тисяч тонн меланжу в Українi. Утилізація пройде на хімічних підприємствах Росії, де меланж перероблять на добрива.
XS
SM
MD
LG