Доступність посилання

ТОП новини

Голова судівництва Ірану відкидає вимоги страчувати демонстрантів


Голова судової системи Ірану аятола Садег Ларіджані заявив, що не поступиться під політичним тиском консерваторів, які вимагають страчувати більше антиурядових демонстрантів.

За його словами, наведеними на офіційному сайті, будь-який вирок ґрунтуватиметься тільки на законі, вимоги ж про страту «мають політичну природу і суперечать законові та шаріатові (нормам ісламського права)».

При цьому він не виключив можливості страчувати тих, щодо кого це передбачено в ісламському праві.

Минулого тижня в Ірані стратили двох людей у зв’язку з заворушеннями, які спалахнули після суперечливих президентських виборів минулого року.

Ці страти засудили в правозахисних колах і на Заході.

Дехто з-поміж іранських владних консерваторів домагався, щоб таких страт було більше на острах демонстрантам.

Раніше Садег Ларіджані, сам відомий консервативними поглядами, виступав із засудженням післявиборчих протестів і заявляв про «безпідставність», на його думку, сумнівів у результатах тих виборів.

Аятола Садег Ларіджані має відомішого за себе брата, спікера Ісламських дорадчих зборів (парламенту) Ірану Алі Ларіджані, який на своїй попередній посаді секретаря Верховної ради національної безпеки Ірану очолював іранську делегацію на переговорах із ядерних питань.

Голова судової системи є окремою посадою в Ірані; він співпрацює з міністром юстиції і призначає голову Верховного суду і генерального прокурора.
XS
SM
MD
LG