Доступність посилання

ТОП новини

Місія Європарламенту: зараз зарано оцінювати вплив змін до закону про вибори


Голова місії спостерігачів від Європейського парламенту Павел Коваль заявляє, що зараз зарано давати оцінку впливу змін до закону про вибори Президента на результат голосування. «Що стосується можливих наслідків (цих змін), то, оскільки наша місія є досить делікатною – ми не можемо зараз говорити, випереджаючи події», – сказав Коваль.

Він висловив сподівання, що другий тур виборів в Україні буде проведений демократично й прозоро.

Водночас європарламентар назвав винятковим для Європи сам факт внесення змін до закону про вибори між двома турами. «Це досить виняткова ситуація в Європі, щоб такі зміни ухвалювалися між першим і другим туром виборів... На мою думку, ця ситуація досить дивна, і я не знаю подібних ситуацій у Європі, коли справа робиться саме в такий спосіб», – сказав Коваль.

При цьому він наголосив, що, незважаючи на всі політичні суперечки, які відбуваються із цього приводу, про вплив таких змін на виборчий процес можна буде говорити тільки після дня голосування.

Сьогодні зміни до закону про вибори Президента набули чинності. Напередодні Віктор Ющенко підписав цей закон. Зміни, зокрема, передбачають вилучення із закону про вибори норми, відповідно до якої засідання виборчої комісії є повноважним, якщо в ньому бере участь не менше 2/3 її складу.

Прем’єр Тимошенко раніше закликала Президента не підписувати цей закон і накласти на нього вето, бо, за її словами, документ відкриває шлях до фальсифікацій на виборах.

Сьогодні в БЮТ повідомили, що звернулися з поданням до Конституційного Суду щодо змін до закону про вибори.
XS
SM
MD
LG