Доступність посилання

ТОП новини

Рiшення ЦВК про голосування вдома зупинив суд – Турчинов


Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення Центральної виборчої комісії, яким дозволялось забезпечувати голосування вдома за присутності двох членів комісій замість трьох. Про це повiдомив керiвник виборчої кампанiї кандидата на посаду Президента Юлiї Тимошенко Олександр Турчинов.

«Незаконне рiшення ЦВК, яке на диво було ухвалено в день голосування... Хочу повiдомити, що Київський адмiнiстративний апеляцiйний суд буквально кiлька хвилин тому скасував рiшення ЦВК», – заявив він.

Турчинов висловив сподівання, що ЦВК найближчим часом проінформує всі комісії про дане рішення.

Він також повідомив, що, за попередніми даними, кількість охочих проголосувати вдома різко зросла у порівнянні з першим туром виборів. Зокрема, за його словами, ця кількість становить 1,5 мільйона осіб.

Сьогодні зранку ЦВК дозволила забезпечувати голосування вдома двом членам дільничних виборчкомів замість трьох. За словами члена комісії Михайла Охендовського, необхідність ухвалення такого роз’яснення виникла у зв’язку з тим, що згідно з законом, голосування вдома повинні забезпечувати не менше трьох членів дільничних комісій – представників від різних кандидатів. Але оскільки у виборах беруть участь тільки двоє кандидатів, то на окремих дільницях розтлумачили цю норму так, що голосування вдома практично заборонено і відмовляються організовувати таке голосування, сказав Охендовський.

Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал також заявив, що вважає виправданим рішення про те, що для організації голосування вдома достатньо двох членів дільничної виборчої комісії від різних політичних сил.

Зокрема, говорячи про те, що закон дійсно передбачає, що голосування вдома мають проводити не менше трьох членів ДВК, він зауважив, що це було доцільно під час першого туру виборів, коли було багато кандидатів у Президенти.

Якщо залишати норму закону щодо трьох членів комісії, то це б могло сприйматись як непаритетне представлення представників від двох кандидатів, сказав голова ЦВК. Якщо ж, заявив він, передбачити чотирьох членів комісії, які мають бути присутні під час голосування вдома, то це б ускладнило роботу комісій.
XS
SM
MD
LG