Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна спільнота занепокоєна звітом МАГАТЕ про ядерну програму Ірану


Країни світу продовжували різко реагувати в п’ятницю на оприлюднений попереднього дня звіт Міжнародного агентства з атомної енергії з першим дотепер висновком про те, що Іран може працювати над створенням ядерної боєголовки.

Німеччина заявила, що продовження Іраном «небезпечної ядерної політики» змушує міжнародну спільноту домагатися нових санкцій ООН проти Тегерана.

Франція закликала держави світу до «рішучих» дій у відповідь на відмову Ірану від співпраці.

Росія закликала Тегеран до більшої співпраці з МАГАТЕ, щоб переконати світ у своїх проголошених мирних намірах.

«Тегеран повинен активніше і ширше співпрацювати з МАГАТЕ і «шісткою» (провідних держав світу) щодо надання інформації про іранську ядерну програму. Світова спільнота має бути впевнена, що ця програма має мирний характер», – заявив речник Міністерства закордонних справ Росії Сергій Нестеренко.

Велика Британія заявила, що звіт МАГАТЕ підтвердив побоювання, що Іран «діє брехливо й незаконно» і що світова спільнота мусить запровадити щодо нього суворі санкції.

Сполучені Штати Америки ще в четвер заявили, що дані звіту збігаються з уже наявними сумнівами й занепокоєннями щодо іранської ядерної програми.

Тим часом в Ірані верховний лідер країни аятола Алі Хаменеї заявив у п’ятницю, що іранський народ «жодним чином не вірить у ядерну зброю і не намагається здобути її».
XS
SM
MD
LG