Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відбулася акція безперервного читання


В Івано-Франківську до Міжнародного дня рідної мови відбулася акція безперервного читання віршів та прозових уривків із творів українською мовою.

Акція проходила в неділю біля пам’ятника Івану Франку в центрі міста, і відбулася вона під гаслом зі слів Ліни Костенко: «Нації не вмирають від інфаркту, спочатку їм відбирає мову».

Студенти і громадські діячі, учні і вчителі, актори і науковці, молоді літератори Прикарпаття почерзі декламували вірші українською мовою і уривки з прозових творів, як відомих письменників, так і сучасних авторів.

За словами організатора акції, директора Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка Ростислава Держипільського, ситуація з українською мовою набрала хворобливого стану, тому треба зробити все, аби підтримати українську мову. Нинішній захід організатори називають «виявом любові до рідної української».

Учасники акції наголошували на витісненні української мови з суспільного життя та медіапростору. «Є загроза, що вона може зникнути як жива мова, – заявили активісти акції. – І двомовність – це перший крок до цього».

На думку учасників акції, «вони не проти якоїсь мови, а власне «за» українську».
XS
SM
MD
LG