Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині сімом військовим винесли офіційні звинувачення у змові


Суд у Стамбулі офіційно звинуватив сімох чільних військових у противладній змові з метою скинути владу кілька років тому і постановив узяти їх під варту. Це двоє чинних і двоє відставних адміралів, а також відставні бригадний генерал і двоє полковників.

Останніми днями в Туреччині повідомили про арешт і початок допитів близько 50 нинішніх і колишніх військових, які, як стверджують, іще 7 років тому розробили план скинення уряду й захоплення влади.

Серед затриманих, зокрема, колишні головнокомандувачі військово-морських і військово-повітряних сил та один із чільних командувачів армії.

За словами прокуратури, змовники збиралися влаштувати вибухи в мечетях під час п’ятничної молитви, напади на символи світської влади людей, що мали зіграти роль ісламістів, і навіть спровокувати повітряний бій із грецькою військовою авіацією, в якому мав бути збитий турецький літак. Звинувачення заявляє, що після цього змовники мали звинуватити уряд у нездатності до керування країною і взяти владу в свої руки.

І затримані, і чинні представники військових відкидають заяви про змову. Вони стверджують, що аудіозаписи наради військового керівництва 2003 року, які оприлюднила минулого місяця одна з газет, заявивши про викриття змови, сфальсифіковані.

Це вже не перша така справа в Туреччині. Вже близько двох років триває слідство в справі про іншу змовницьку організацію, яка, як стверджують, об’єднувала і чільних військових, і цивільних осіб, які стояли на антиісламських і націоналістичних позиціях. Там звинувачення дуже схожі – в намаганні влаштувати заворушення, щоб потім перебрати владу.

Критики заявляють, що такими звинуваченнями у змовах нинішня турецька влада, в якій більшість становлять колишні ісламісти, намагається придушити опозицію до себе, в першу чергу в лавах армії, і посилити позиції ісламістів.

Туреччина є за Конституцією світською державою, а її Збройні сили стали самопроголошеним захисником світського курсу країни. Турецькі військові вже 4 рази скидали уряди, які вважали надто проісламськими.
XS
SM
MD
LG