Доступність посилання

ТОП новини

Кириленко: корумповані суди можуть погодити незаконне утворення коаліції


Формування коаліції, створеної за ухваленими сьогодні змінами, навряд чи буде визнане судом нелегітимним. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив керівник групи «За Україну», народний депутат від НУНС В’ячеслав Кириленко.

«Сумніваюся, тому що українська судова система – небездоганна, м’яко кажучи. Корумпованість у судах дуже поширена. І значною мірою судова система зорієнтована у політичних питаннях на чинну владу. Тому уряд, який буде обраний у парламенті, через суд оголосити нелегітимним, на мою думку, дуже складно. Набагато чесніше в такому випадку буде йти шляхом позачергових парламентських виборів», – сказав Кириленко.

Сьогодні Верховна Рада у першому читанні проголосувала за зміни до закону про Регламент, які передбачають, що парламентська коаліція формується депутатським фракціями й окремими депутатами.

Конституція України визначає, що у Верховній Раді «за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України».

Конституційний Суд 17 вересня 2008 року ухвалив рішення, яким підтвердив, що коаліцію утворюють тільки цілі фракції, а не окремі депутати.
XS
SM
MD
LG