Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов: за лютневий газ сплатили попри перешкоди


Припинення платежів споживачів газу в східних і південних регіонах України суттєво ускладнило для «Нафтогазу України» оплату лютневого газу російському «Газпрому». Про це заявив виконувач обов’язків прем’єра Олександр Турчинов.

При цьому, за його словами, за дорученням Юлії Тимошенко «Нафтогазу» все ж таки вдалося повністю розрахуватися за придбаний у лютому газ, заплативши 615 мільйонів доларів.

«Ці розрахунки проведені за три дні до контрольної дати, і я хочу звернути увагу на те, що розрахунки проводилися у досить складних умовах, коли східні та південні регіони, де ситуація цілковито контролюється Партією регіонів, фактично припинили розраховуватися за спожитий газ. І створювалася штучна ситуація для того, щоб Україна не змогла вчасно розрахуватися», – сказав Турчинов.

За його словами, серйозні заборгованості за газ, спожитий цього року, мають Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Одеська, Харківська, Миколаївська, Херсонська області, Крим і Севастополь.

«У сумі по цих регіонах невиплачений борг лише поточного року (січень-лютий) становить два мільярди 157мільйонів гривень, і додайте до цієї суми непокритий борг минулого року. Лише по цих областях сума становить 1,8 мільярда гривень», – сказав Турчинов.

При цьому він наголосив, що на даний момент у НАК «Нафтогаз України» боргу за газ перед «Газпромом» немає.

Згідно з контрактом від 19 січня 2009 року, «Нафтогаз України» зобов’язаний щомісяця направляти «Газпрому» платежі за газ не пізніше 7 числа місяця, наступного за поставками. При першому ж неплатежі контракт між компаніями передбачає перехід на авансову систему розрахунків.
XS
SM
MD
LG