Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпаття відзначає 100-річчя художника з «краківської трійці академіків»


У селі Делева Тлумацького району в суботу відкривають музей відомого прикарпатського художника-живописця, засновника теорії статизму Дениса-Лева Іванцева, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

У п’ятницю в Івано-Франківську відбулася науково-практична конференція «Художня спадщина Дениса-Лева Іванцева». В художньому музеї відкрито виставку з музейних фондів та архівів родини митця.

Так на Прикарпатті відзначають 100-річчя від дня народження автора кількасот високохудожніх творів та олійних розписів церков Галичини.

Два роки тому у видавництві «Грані-Т» побачила світ книга-альбом про художника з репродукціями його робіт. Хоча, за словами упорядника монографії мистецтвознавця Мирослава Аронця, це ім’я ще залишається маловідомим широкому загалові.

Випускник Краківської академії мистецтв, як і Михайло Зорій та Ярослав Лукавецький – їх називали «краківською трійцею академіків», – Денис Іванцев був головою краківської мистецької групи «Зарево».

Упродовж 30 років він змушений був жити у рідному селі Делева, працюючи шкільним вчителем. Лише на хвилі національного відродження по-новому почали оцінювати його творчість.

Полотна Дениса-Лева Іванцева зберігаються у Львівському музеї українського мистецтва, Івано-Франківському художньому та краєзнавчому музеях, приватних колекціях, переважно за кордоном.

У 1992 році за вагомий внесок у розвиток світової культури Міжнародний біографічний центр у Кембриджі визнав Дениса Іванцева людиною року.
XS
SM
MD
LG