Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв просить ЄС взяти до уваги проблеми репатріантів при співпраці з Україною


Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв закликає Європейський Союз планувати та реалізовувати разом з Україною із залученням кримських татар спеціальні програми, які полегшать реабілітацію та розвиток кримськотатарського народу.

Про це він заявив сьогодні, виступаючи на слуханнях у Європарламенті, організованих депутатом Леонідасом Донскісом (група ліберальних партій, Литва).

За словами Джемілєва, до порядку денного асоціації Україна-ЄС могли б бути включені такі пріоритети, як будівництво десятків шкіл та дошкільних закладів освіти у районах проживання кримських татар, надання допомоги Кримському інженерно-педагогічному університету, який, у тому числі, веде навчання кримськотатарською мовою, відновлення унікальних культурних та історичних об’єктів кримськотатарської культурної спадщини, допомога у розвитку малого і середнього бізнесу, допомога у репатріації близько 100 тисяч татар, які з економічних і законодавчих причин так і не змогли залишити країни Середньої Азії.

Крім того, лідер Меджлісу висловив побажання, щоб Європарламент схвалив резолюцію про депортацію його народу.

«23 жовтня 2008 року демократичні сили України із глибоким задоволенням привітали резолюцію, яка визнала Голодомор, організований радянським режимом, злочином проти людяності. Схожа оцінка Європарламентом геноциду та депортації кримських татар з їх рідної землі, за якою слідувало майже піввікове вимушене життя у вигнанні, стало б значним внеском у справу відновлення правди та справедливості до цієї нації», – сказав Джемілєв.

За його словами, така резолюція сприяла б покращенню міжетнічного клімату в Криму.
XS
SM
MD
LG