Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар ООН вимагає зупинити будівництво в єврейських поселеннях


Пан Ґі Мун, перебуваючи в суботу на Західному березі Йордану, заявив, що будь-яке будівництво, що його веде Ізраїль у єврейських поселеннях на окупованих палестинських територіях, незаконне й має бути зупинене.

Раніше цього дня генеральний секретар ООН зустрівся з прем’єр-міністром Палестинської національної адміністрації Саламом Файядом у Рамаллі на Західному березі Йордану. Вони також разом відвідали пагорб на околиці Рамалли, з якого видно єврейські поселення на Західному березі Йордану, а також Східний Єрусалим.

На цій зустрічі Пан Ґі Мун заявив, що «близькосхідний квартет» у складі ООН, ЄС, США і Росії «твердо підтримує» зусилля палестинців створити власну державу.

Він також заявив, що палестинці й Ізраїль мають домовитися про те, щоб Єрусалим став столицею двох держав – єврейської й арабської, – а його святі місця були доступні для всіх.

Керівник ООН відвідує Ізраїль і палестинські території посеред напруженості навколо планів ізраїльської влади почати нове масове житлове будівництво в єврейських поселеннях на Західному березі, у першу чергу в Східному Єрусалимі.

У суботу ж під час сутички палестинців із мешканцями одного з таких поселень і з ізраїльськими військовими, яких вони закидали камінням, був убитий палестинський підліток і ще один серйозно поранений.

Палестинці заявляють, що Східний Єрусалим, у кордонах 1948–67 років, має стати столицею їхньої майбутньої держави, що має бути створена з Західного берега Йордану і Смуги Гази.

Ізраїль окупував східну частину Єрусалима разом із Західним берегом Йордану внаслідок «шестиденної війни» 1967 року. Ізраїль також оголосив про анексію Східного Єрусалима – його офіційне включення до складу своєї держави, а 1980-го ухвалив закон про Єрусалим як цілісну й неподільну столицю Ізраїлю. Міжнародна спільнота не визнає цих кроків.

За планом ООН розокремлення тодішньої підмандатної Палестини на єврейську і арабську держави 1947 року Єрусалим мав стати окремою одиницею під міжнародним урядуванням. Від часу арабсько-ізраїльської війни 1948 року західну частину міста взяв під контроль Ізраїль, а східну, разом із історичним Старим містом і Храмовою горою, що є найбільшою святинею для юдеїв і однією з найбільших святинь для мусульман, окупувала Йорданія. Саме ці кордони 1948–67 років, що пролягали посеред міста, і визнає офіційно міжнародна спільнота як межу між Ізраїлем і палестинським Західним берегом Йордану.
XS
SM
MD
LG